Volledig scherm
© GinoPress B.V.

'Productiefout oorzaak knappend elastiek van katapult op Hengelose kermis'

HENGELO - Een productiefout in de bungee-elastieken is volgens kermisexploitant Mo de Vries de meest waarschijnlijke oorzaak van het ongeluk op de Hengelose kermis. Zondagavond knapte daar een elastiek van de Air Race Bungee, een attractie waarmee twee mensen in een kooi omhoog geschoten worden. De inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Volgens De Vries heeft hij zich aan alle veiligheidsvoorschriften gehouden.

Hele voorraad teruggestuurd
„De elastieken in de attractie kopen we in bij een gecertificeerde fabrikant in Oostenrijk. Volgens de veiligheidsvoorschriften mag je er 300 keer mee schieten, dit was de 261ste keer. Dus dit had niet mogen gebeuren. Ik kan niets anders bedenken dan dat er een productiefout in het elastiek moet zitten. Ik heb direct mijn hele voorraad teruggestuurd. Je kunt het risico op meer fouten niet nemen.”

Opgelucht
De Vries is maandag vooral ontzettend opgelucht dat er geen gewonden zijn gevallen: „We waren nog de kabels aan het aanspannen. De kooi hing misschien vijf meter boven de grond. Als dit was gebeurd tijdens het omhoog schieten was het slechter afgelopen. Niet dat je eraan dood gaat: je zit in een speciaal beveiligde kooi met een zespuntsveiligheidsgordel en een beugel. Maar je kan wel een schouder of een been breken als je gelanceerd wordt.”

Keuring
In Nederland moeten kermisattracties elk jaar worden gekeurd door een officiële keuringsinstantie onder toezicht van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Daarnaast moeten exploitanten een onderhoudsdossier en een logboek bijhouden, zodat op ieder moment kan worden gecontroleerd of de attractie aan alle veiligheidseisen voldoet.

Rapport
Afgelopen april publiceerde de NVWA een rapport over 2014 en 2015 waaruit bleek dat de meeste van de duizend Nederlandse kermisattracties veilig zijn. In die jaren werden in totaal 149 inspecties uitgevoerd, bij 124 exploitanten. Bij de inspecties werd in zes gevallen besloten tot onmiddellijke stillegging van de attractie. Daarbij ging het bijvoorbeeld om veiligheidsbeugels die niet aan de eisen voldeden en mankementen aan de elektrische installatie. Verder waren er enkele tientallen administratieve fouten waardoor het soms niet te controleren is of het noodzakelijk onderhoud is uitgevoerd.

Politie
Woordvoerder Lex Benden van de NVWA kan niet zeggen of de Air Race Bungee bij de eerder gecontroleerde attracties hoorde. Ook over de controle van de Bungee zegt hij niets: „Wij melden de resultaten aan de politie.”

Hieronder is een filmpje te zien van de Air Race Bungee zoals hij hoort te werken.

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (12%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (20%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
1287 stemmen