Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Proeftoets Saxion onder vuur na afgekeurd tentamen

ENSCHEDE - Binnen hogeschool Saxion is de procedure rond proeftoetsen onder vuur komen te liggen. Dat gebeurt na een incident met een ongeldig verklaard tentamen op de academie Financieel Economisch Management (FEM).

De examencommissie van FEM keurde in de laatste week van de officiële tentamenperiode een toets af voor het vak bedrijfsadministratie voor eerstejaarsstudenten. Reden: de toets leek te veel op de proeftoets die studenten eerder onder ogen kregen. De bedoeling van de proef was dat eerstejaars zich konden voorbereiden hoe en wat ongeveer wordt gevraagd bij tentamens op het hbo.

Ernstig gesprek
De vragen op het echte tentamen kwamen nagenoeg overeen met die van de proeftoets, waardoor het ze te makkelijk was gemaakt. De zaak kwam aan het rollen omdat studenten de zaak aanhangig maakten bij de examencommissie. Die vergeleek beide toetsen en kwam tot de conclusie dat er iets mis was gegaan. Met de betreffende docent is volgens FEM-directeur Bert Velt een ernstig gesprek gevoerd. Hij wil niet zeggen of de kwestie gevolgen heeft voor deze docent.

Nieuw tentamen
Voor de studenten betekende de gang van zaken dat ze de maandag na de tentamenperiode een nieuw tentamen bedrijfsadministratie moesten maken. Velt bevestigt dat FEM de procedure rond proeftoetsen opnieuw wil bekijken. De proeftoetsen zelf staan niet ter discussie. „Ze zijn vooral voor nieuwe studenten belangrijk. Die komen van havo en mbo en ervaren dat de manier van examinering hier anders is dan op hun vorige opleiding. We helpen ze met de voorbereiding’’aldus Velt.

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
EINDE
0-4
sc HeerenveenHEE
away logo

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1565 stemmen