Volledig scherm
Wiert Wiertsema © Annina Romita

ProHengelo eist vrije toegang voor raadsleden in stadskantoor

HENGELO - ProHengelo vindt het ‘principieel onjuist’ dat raadsleden niet vrij in en uit kunnen lopen in het stadskantoor aan de Hazenweg. Namens de fractie heeft Wiert Wiertsema hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W.

In verband met de renovatie van het stadhuis fungeert het stadskantoor komende twee jaar als tijdelijk gemeentehuis. „Voor de gemeenteraad is het echter verboden gebied”, schrijft Wiertsema.

Net als andere bezoekers moeten raadsleden zich eerst melden bij de portier en worden ze vervolgens geregistreerd en opgehaald. „Even ergens langs lopen, een vraag stellen, met de griffie overleggen, advies vragen aan deze en gene, het is allemaal niet meer bij, tenzij je alles vooraf formeel hebt geregeld.”

Pasjes

ProHengelo noemt het vreemd dat collegeleden en ambtenaren wel vrije toegang hebben via een pasjessysteem, maar dat raadsleden geen pasje krijgen. „De gemeenteraad heeft een controlerende taak, maar degenen die gecontroleerd moeten worden sluiten zich op achter gesloten deuren. Dat schept een sfeer van geslotenheid, het remt de communicatie en vergroot de afstand tussen bestuur en raad”, schrijft Wiertsema.

Wiertsema had de ‘gebrekkige toegankelijkheid’ van het stadskantoor vorige week al aangekaart bij het presidium en de griffie. Maar maandag kreeg hij te horen dat de situatie blijft zoals die is.

Wiertsema weigert zich daarbij neer te leggen en eist nu een toelichting van het college op het besluit om geen pasjes te verstrekken aan raadsleden.

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (12%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (21%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (67%)
514 stemmen