Volledig scherm
© Emiel Muijderman

ProHengelo wil college houden aan motie over gebruik afrit 33 Oldenzaal

HENGELO - ProHengelo wil dat Hengelo zich sterker[/203_TW_INT_M] maakt voor het gebruik van afrit 33 bij Oldenzaal om Technology Base Twente te ontsluiten.

Verbaasd waren ze bij ProHengelo. Niet omdat de gemeente Hengelo bezwaar maakt tegen onder meer de plannen voor de ontsluiting van Technology Base Twente, op de vroegere luchtmachtbasis Twenthe. Dat zou ten koste kunnen gaan van afrit 31 (Hengelo Noord). Wel verbaasd is de fractie dat het college nergens verwijst naar een motie die de gemeenteraad op initiatief van ProHengelo al in 2013 heeft aangenomen. Daarin wordt afrit 33 bij Oldenzaal aangewezen als de beste plek om het verkeer van en naar Technology Base de A1 op en af te leiden.

Nieuwe afrit

Dat is volgens raadslid Wiert Wiertsema van alle opties, zoals het gebruik van afrit 32 (wil Oldenzaal) en een nieuwe afrit bij Frans op den Bult (wil Enschede), nog steeds veruit de beste optie. Het is goedkoper, want afrit 33 ligt maar enkele honderden meters van de luchthaven af. Maar het is ook vooral veel beter voor natuur en milieu, claimt Wiertsema nog eens in een brief aan het College van Hengelo. De ontsluitingsroute zou dan langs het Oldenzaalse industrieterrein Hanzepoort leiden, waarmee wordt voorkomen dat het bosgebied langs de Vliegveldweg en het Lonnekermeer worden aangetast. Het gebied, dat Wiertsema ‘de achtertuin van Hengelo’ noemt, trekt niet voor niets veel wandelaars en fietsers.

Motie

In de in juli 2013 aangenomen motie werd het Hengelose college opdracht gegeven om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van de ontsluitingsroute via afrit 33. ProHengelo wil van B en W weten wat dat onderzoek heeft opgeleverd, hoe het college zich hard heeft gemaakt voor het gebruik van afrit 33 en wat de Regio Twente en de provincie Overijssel van dat plan vinden.

Frans op den Bult

In de zienswijze op het provinciale ontwerp voor de Gebiedsvisie Technology Base Twente verwijst het college alleen naar het idee van een nieuwe afrit bij Frans op den Bult. Dat zou kunnen leiden tot het afsluiten van afrit 31, omdat er dan twee afritten te dicht op elkaar komen te liggen. Volgens B en W is voldoende aangetoond dat het opwaarderen van afrit Hengelo Noord én de huidige kruising bij Frans op den Bult voldoende is om Technology Base te onstluiten.

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (32%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (61%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (7%)
2726 stemmen