Volledig scherm
Martijn Bekhuis met zijn afkomst in beeld © Christian van der Meij

Rasechte Tukker? Nee hoor, familie van een Russische keizer

Datajournalist Martijn Bekhuis van deze krant liet zijn DNA onderzoeken op de herkomst ervan. Een '100% Tukker' blijkt via een Russische tsaar verbonden met mensen uit Azië, Rusland en Marokko.

Hieronder het persoonlijke relaas van Bekhuis over de zoektocht naar z'n roots:

'Eentje van Bekhuis'
Vanzelfsprekend ken ik de geschiedenis van mijn familie van pakweg de laatste 150 jaar. Allemaal Tukkers natuurlijk, afkomstig uit de omgeving van Wierden, Enter, Langeveen en Enschede. Maar waar stam ik vanaf in het grote geheel, wie waren mijn verste voorouders? Een intrigerende vraag. Ik had er 149 dollar voor over om een antwoord te krijgen.

Maar eerst even 30 jaar terug in de tijd. In de jaren tachtig ging ik in Wierden naar een katholieke basisschool, naar een katholieke voetbalvereniging en vanzelfsprekend waren mijn vriendjes ook katholiek. Het was belangrijk dat je van katholieke huize was en wie je familie was. "Woar bin ie d'r een van?" was een vaak gestelde vraag. "Van Bekhuis", was het standaard antwoord.

Het grote geheel
Ik werd daar nooit echt gelukkig van; alsof er een soort label om m'n nek hing. Bovendien vond ik het niet interessant. Misschien wel, omdat ik toen al erg geïnteresseerd was in de oorsprong van de mens, Neanderthalers en de prehistorie. Voor mij telde het grotere geheel, anders dan de dorpse beslommeringen over geloof en afkomst.

Een aantal jaren geleden las ik een artikel over een nieuw project van National Geographic om de oorsprong en migratie van de mensheid in kaart te brengen door middel van DNA. Deelname kostte 149 dollar en als beloning kreeg ik inzicht in de oorsprong en migratie van mijn verste voorouders. Even voor de duidelijkheid: het onderzoek gaat 100.000 jaar terug in de tijd!

Het begon met het bestellen van een test-kit om bij mezelf wangslijmvlies af te schrapen, iets dat overigens pijnloos was. De borsteltjes stuurde ik in een envelop terug. Enkele weken later kreeg ik de verrassende uitslag.

Onze voorouders waren 60.000 jaar geleden, toen de migratie uit Afrika begon, niet alleen. Het staat inmiddels vast dat de mens en de Neanderthaler met elkaar het bed hebben gedeeld. Hierdoor zijn de meeste mensen, behalve mensen van Afrikaanse komaf, ongeveer 2,1% Neanderthaler.

Met mijn voorkomen had ik verwacht dat ik wel iets meer Neanderthaler zou zijn dan de gemiddelde Tukker. Mijn DNA geeft via zogenaamde markers ook antwoord hoe mijn verre voorouders zijn gemigreerd vanuit Afrika. Op basis van deze markers hebben de onderzoekers de migratie kunnen achterhalen van mijn voorouders van 100.000 jaar tot 1.000 jaar geleden. De migratie ging vanuit Oost-Afrika naar het Midden-Oosten, om vervolgens via Azië en het huidige Rusland, de spreiding in te zetten naar West-Europa en Noord-Afrika.

Familie van de laatste keizer van Rusland
Ook werd duidelijk dat Nicolaas II, de laatste keizer van Rusland en behorend tot de beruchte Romanov Dynastie, en ik van dezelfde voorouders afstammen.

In het laatste onderdeel van de test werd mijn verwantschap aangetoond met de hedendaagse mens. Zo werd duidelijk dat mijn DNA nog het meest overeenkomt met dat van de Denen en de Schotten. Slechts 10% van mijn DNA is te vergelijken met inwoners van West-Europa en de laatste 2% is zelfs Aziatisch.

Enigszins paradoxaal vind ik dit allemaal wel. Want ondanks mijn typische Twentse achternaam en tongval hebben u en ik misschien toch minder met elkaar gemeen dan ik in eerste instantie dacht.

Som der delen
Kortom, ik ben de som der delen van honderdduizend jaar migratie, ik voel me verwant met deze regio, maar mijn verste voorouders komen niet uit Wierden of Enschede, maar vooral uit het Midden-Oosten en Azië. Ik deel grote stukken van mijn DNA met mensen die nu woonachtig zijn in Marokko, Syrië, en Rusland.

Migratie is geen probleem van deze tijd, maar een natuurlijk verschijnsel dat al 60.000 jaar gaande is. Toch een boeiende gedachte in deze explosieve tijden van migratie en polarisatie.

"Woar bin ie d'r een van?" Geen idee.

Live Voetbal

home logo AZAZ
20:00
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (60%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (28%)
214 stemmen