Volledig scherm
© Thinkstock

Rechtszaak van Enschede tegen rijk wegens niet-ontvangen bijstandsgelden dichterbij

ENSCHEDE - Een kleine 10 miljoen euro als bijdrage voor de bijstandsproblematiek is niet genoeg. Nu Enschede door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) niet wordt gehoord in zijn bezwaren, denkt de stad zelfs aan gerechtelijke stappen tegen het rijk. Binnen een paar weken wordt daarover een beslissing gemaakt.

Inzet van een eventuele rechtszaak zijn niet-ontvangen bijstandsgelden. Gemeenten als Enschede, met bovengemiddeld veel problemen op gebied van werkloosheid, kunnen aanspraak doen op een uitkering uit de Meerjarige Aanvullende Uitkering (MAU). Daarmee kunnen ze tekorten op het gebied van bijstand dekken. Die uitkering wordt vooraf aangevraagd, maar om deze te behouden moet aan een aantal harde eisen zijn voldaan. 

9,6 miljoen
Aan die voorwaarden heeft Enschede voldaan. In de jaren 2013 en 2014 althans. Dat zijn, inclusief 2015, de jaren waarvoor Enschede een beroep heeft gedaan op de MAU. Deze week is bekendgemaakt dat de stad definitief 9,6 miljoen euro krijgt over de eerste twee jaren.

‘Recht op meer’
Maar wethouder Patrick Welman is nog niet tevreden. Hij vindt dat de stad recht heeft op meer. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop de MAU aan gemeenten wordt uitgekeerd. Een berekening bepaalt namelijk hoe hoog het 'eigen risico' van gemeenten is op de tekorten op de bijstand. Aan die berekening ligt het verdeelmodel voor de reguliere jaarlijkse bijstandsuitkering ten grondslag. Het eigen risico is vastgesteld op 5 procent.

Hierop zijn bezwaren aangetekend bij het ministerie. De gemeente vindt dat zij recht heeft op meer geld, vanwege de ingewikkelde bijstandsproblematiek in de stad, en denkt dat zij een eigen risico van 2,5 procent op de tekorten zou moeten hebben. Kortgezegd wil Enschede over de jaren 2013, 2014 en 2015 zo'n 7 miljoen euro hebben.

Afgewezen
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW heeft de gemeente laten weten dat het bezwaar tegen de hoogte van het eigen risico is afgewezen. Eerder kondigde Patrick Welman al aan de gang naar de bestuursrechter niet te schuwen als de stad zo'n afwijzing zou ontvangen uit Den Haag. "De komende weken gaan we onderzoeken in hoeverre zo'n gerechtelijke procedure haalbaar is. Daarna moet het college een besluit nemen of we die stap wel of niet gaan nemen."

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
21:00
Lille OSCLIL
away logo

Poll

Alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas

Alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas

  • Jammer. Pieten horen zwart te zijn! (82%)
  • Goede keus, zo stuit je niemand tegen de borst (7%)
  • Zolang de discussie maar voorbij is, vind ik alles goed (11%)
457 stemmen