Volledig scherm
Ariënsgedachteniskerk aan de Hogelandsingel © Emiel Muijderman

Rel in katholiek Enschede

ENSCHEDE - Pastoor André Monninkhof van de overkoepelende parochie van Sint Jacobus de Meerdere zegt zijn vertrouwen op in twee belangrijke parochiebestuurders. Het gaat om vice-voorzitter Guus Berkien uit Hengelo en Wim Wijfjes uit Enschede, belast met het kerkelijk vastgoed in katholiek Enschede. Daarmee is sprake van een ontluikende rel in de parochie.

Achter de schermen boterde het al geruime tijd niet tussen de pastoor en zijn team en de parochiebestuurders. Berkien wordt door de pastoor verweten dat hij niet goed communiceerde met gremia binnen de parochie en dat hij te vaak en te veel onjuiste kritiek uitte op leden van het pastorale team en vrijwilligers binnen de geloofsgemeenschappen. Wijfjes krijgt samengevat het verwijt te eigenmachtig te zijn opgetreden bij de verhuur en voorgenomen verkoop van kerk- en bijgebouwen.

Verkoop opgeschort
Gezien de situatie is de voorgenomen verkoop van de Ariënsgedachteniskerk aan de Hogelandsingel, de Verrijzeniskerk in de Wesselerbrink en de Mariakerk aan de Deurningerstraat voorlopig opgeschort. Wel heeft het parochiebestuur een intentieverklaring afgegeven aan de Syrisch-orthodoxe parochie van pastoor Constantijn Abdo, waaruit blijkt dat zij de eerste koper zijn en blijven voor de Verrijzeniskerk.

Vergadering
Beide bestuurders hebben hun werkzaamheden voorlopig opgeschort. Ze wachten de vergadering van de drie overgebleven parochiebestuurders Trees Schaap (secretaris), Jacqueline Pastoor (penningmeester) en Mark Eijssink (personeelszaken) af. Dit drietal hoopt dinsdagavond een standpunt in te nemen.

‘Geen commentaar’
Berkien en Wijfjes willen in dit stadium geen commentaar geven. Ook Pastoor Monninkhof wilde maandag niet reageren op de controverse.

Lees het volledige verhaal in De Twentsche Courant Tubantia van dinsdag.

poll

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

  • Laat de NTR stoppen en dit journaal overlaten aan regionale omroepen (38%)
  • Kinderen in het oosten raken niet zo gauw in de war (35%)
  • Blijft er dan overal discussie over met Sinterklaas (27%)
55 stemmen