Volledig scherm

Reportage | Journalisten 'breken in' bij militaire oefening in Twente

OLDENZAAL - Militairen krijgen vier pittige dagen training in Twente. En dan staan er opeens in the middle of nowhere een journalist en een fotograaf voor hun neus.

Door Martin Ruesink

Met onze opvallende pershesjes aan en voorzien van camera’s en schrijfblok lopen we een dikke halve kilometer over een onbeschutte, verlaten landweg in de buurt van Het Hulsbeek. Mocht een scherpschutter van de Twentse opstandelingen onder leiding van het fictieve personage baron Van Halst ons in de smiezen krijgen, dan zijn we kansloze doelwitten.

Gebruikt u de Tubantia-app? Klik dan hier om verder te lezen.

Maar verderop in de bosjes ligt, als het goed is, een patrouille van het regeringsleger.

Fotograaf Rikkert Harink en ik doen deze dag (afgelopen week, red.) mee aan de oefening Kraftwerk van de Koninklijk Landmacht en zijn gevraagd de manschappen aan de tand te voelen, dit als deel van de training van jonge onderofficieren der artillerie.

De komende generatie leiders van het vuursteuncommando proberen langs de lijn Denekamp/Oldenzaal/Enschede de opstandige Tukkers naar het oosten terug te dringen en te voorkomen dat ze vanaf luchthaven Twente de Almelose uraniumverrijkingsfabriek Urenco treffen.

Leiderschap in stress-situaties

Het idee is van wachtmeester Ramon uit Almelo, die zijn woonomgeving heeft uitgekozen voor vier pittige dagen training. Er wordt vooral getraind op leiderschap in stressvolle situaties. En in de omgang met de media. Na de ontmoeting met de verslaggever en fotograaf is er een kort moment sprake van een ‘koelkast’, vakjargon voor een moment van evaluatie.

Zover is het nog niet. Ondanks onze opvallende uitdossing kunnen we ongehinderd doorlopen tot de bosjes. De leiders van de oefening zitten in het complot en wijzen de weg naar de verscholen bivakplek van de patrouille, waar in het begin van de middag wordt uitgerust na een lange, nachtelijke mars vanuit Ootmarsum.

Commandant 'not amused'

Volledig scherm

Ongehinderd naderen we de groep. We stellen ons voor en vragen hoe de situatie aan het front is. Ondertussen hoor ik naast me 'klik, klik, klik'. Gelukkig, het geluid komt niet uit een machinegeweer, maar uit Rikkerts camera die het tafereel vastlegt van een slapende en deels wakker schrikkende groep soldaten. De ruw ontwaakte commandant is not amused. Straks zal blijken waarom.

Twee militairen vragen of we terug naar de weg willen lopen en escorteren ons. Als de commandant is aangekleed, stelt hij zich netjes voor als luitenant Luuk en vraagt wat we komen doen. Als de commandant onze vragen hoort over baron Van Halst en de sterkte en positie van diens troepen, valt het kwartje. Deze journalisten horen bij de oefening. Wat stond er ook al weer op de instructiekaart over omgang met de media? Luitenant Luuk is op zijn hoede en geeft weinig prijs.

Neergehaalde F16

Als we horen dat de groep de hele nacht heeft gelopen, wil de commandant niet bevestigen dat de groep op de terugtocht is. „Zoals u weet is er gisteren ook een F16 van ons neergehaald”, zegt de commandant. Nee, dat wisten we niet, maar bedankt. De neergestorte F16 was één van de onverwachte wendingen in het programma.

„Aanvankelijk moest de groep een brug over het kanaal Almelo/Nordhorn bewaken, een vrij statische en dus saaie taak”, zegt wachtmeester Ramon, „toen gaven we het bericht dat één van de opstandelingen, genaamd Ed Potlab, op weg was naar de baron, met zeer gevoelige informatie over onze troepen. Zo’n achtervolging is veel spannender. Halverwege die achtervolging hebben we de plannen weer omgegooid, met de opdracht de piloot van de neergehaalde F16 veilig te stellen. Dat is gelukt.”

Geen wonder dat de groep bekaf is. En onze komst niet heeft opgemerkt, zo blijkt tijdens het koelkastmomentje waarin wordt teruggeblikt op de onverwachte ontmoeting met de pers.

Missie mislukt dus? Juist niet, vinden wachtmeester Ramon en communicatiemedewerkster Diane. „Het was heel leerzaam.” En baron Van Halst? Die zal naar verluidt snel de onvoorwaardelijke overgave tekenen.

Volledig scherm
Volledig scherm
Foto: Rikkert Harink

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (30%)
310 stemmen