Volledig scherm

Reportage | Op zoek naar illegale prostituees in Twente

ENSCHEDE - Meer dan 1.000 illegale prostituees zijn in deze regio actief, zo vertelde de politie deze week. Waar bieden die zich aan? En willen ze er over vertellen? 

Een verslaggever van De Twentsche Courant Tubantia legde contact met prostituees die via internetadvertenties hun diensten aanbieden. Willen ze naar buiten treden? Hoe zijn ze in deze branche terechtgekomen? En vooral: waarom doen zij dit werk? Een reportage.

Belletje

De eerste telefoontjes naar vrouwen die zich op Kinky.nl aanbieden, leveren niets op. Als de vrouwen begrijpen dat de man aan de andere kant van de lijn niet voor een seksafspraak belt, haken ze af. Wat opvalt: veel vrouwen die aangeven in Twente actief te zijn, spreken met een buitenlands accent.

Bij Leila * is het wel raak: de journalist mag langskomen. In het telefoongesprek geeft ze het adres op van het appartement waar ze klanten ontvangt. ,,Bel even van tevoren. Hoe laat kom je? Om elf uur in de ochtend? Goed, maar het kan zijn dat ik 's ochtends nog een klant heb…”

Ondertussen spreken we Tanja *, een vrouw van midden dertig, die zich op Kinky.nl aanbiedt in Hengelo. ,,Maar ik heb ook klanten in Enschede, Almelo, Vriezenveen en Nijverdal”, vertelt ze door de telefoon.

Leest u dit artikel in de Tubantia-app? Klik dan hier om verder te lezen.

Voorzichtig

Ze werkt niet op één vaste locatie. ,,Ik huur her en der kamers en betaal alleen voor de tijd dat ik die kamer gebruik.” De vrouw is woonachtig in Duitsland, maar biedt haar diensten aan over de grens.

Eng vindt ze haar werk niet. ,,Ik ben niet bang. Ontvangen doe ik alleen overdag en ik ben ook actief als escortdame, maar dan alleen voor vaste klanten. Ik ben voorzichtig. Peil altijd hoe de stemming is, kijk of de man vriendelijk is en niet heeft gedronken.”

'Normaal werk'

Ze doet het werk om geld te verdienen. ,,Ik spaar om een eigen zaak te beginnen. Iets in de cosmetica. En op deze manier verdien ik snel.” Sneller dan in een club. ,,Vrouwen zijn gaan inzien dat ze ook thuis klanten kunnen ontvangen. Of, in mijn geval, in een kamer.”

Op die manier houdt Tanja meer over. ,,Als je thuis werkt, kun je het geld zelf houden. Werk je in een club, dan betaal je huur.” Of ze het een prettige job vindt? ,,Ik zie het als normaal werk. Soms geniet ik ervan, niet altijd.”

Geen vergunning

Volledig scherm

Tijd om naar Leila te gaan. Het opgegeven adres betreft een gewoon rijtjeshuis. Niets bijzonders. Het had een weliswaar kleine, maar doodnormale eengezinswoning kunnen zijn.

​Bij aankomst van de verslaggever is de vrouw waakzaam. Om haar vertrouwen te winnen, legitimeert de verslaggever zich bij binnenkomst als journalist. Als ze gerust is gesteld, vertelt ze ooit te zijn begonnen ‘vanwege gezelligheid’.

,,Ik werkte in de horeca, was nieuwsgierig naar de seksbranche en ben toen dit werk gaan doen.” Leila heeft geen vergunning, zo geeft ze ruiterlijk toe. ,,De seksmarkt verplaatst zich naar de illegaliteit. Toen alle clubs in Enschede moesten sluiten, is die trend in gang gezet.”

Werk gaat voor

In haar kamer geen bar met champagneglazen of een jacuzzi. Een bed en wat seksspeeltjes; dat is het. Veel heeft Leila niet nodig om haar betalende bezoekers te plezieren. ,,Mijn hele familie weet wat ik doe. Voor mij is dit werk.”

Het gesprek wordt ondertussen onderbroken. De al aangekondigde klant komt inderdaad langs. Werk gaat voor.  De verslaggever moet maar even een kwartiertje op de bovenverdieping wachten...

Onveilige seks

Volledig scherm

Seks in de illegale branche wordt steeds extremer. Onbeschermde seks is al lang geen taboe meer. Diverse vrouwen geven in hun advertenties aan bepaalde handelingen zonder condoom te doen. Expert mensenhandel Johan Stam, verantwoordelijk voor het Prostitutie Controle Team (PCT) van de politie in Oost-Nederland: ,,Wat wij vaak horen van de vrouwen zelf, is dat zij hierin mee moeten, omdat ze anders geen klanten krijgen.”

'Schilder kan ook vallen'

Als haar klant het pand verlaten heeft, praat Leila verder. Ze vrijt veilig, zegt ze. Intiem en oraal; alles doet ze met condoom. Al laat ze zich wel onbeschermd oraal bevredigen, terwijl ook daaraan risico’s kleven. Stel dat een man een wondje heeft? Leila haalt haar schouders op. ,,Je weet het nooit. Een condoom kan ook knappen. En een schilder kan ook van z’n steiger vallen…”

Ze wil niet met haar naam in de krant of op deze site, omdat ze tenslotte wel illegaal werkt. Maar dus niet gedwongen. ,,Ik denk dat 20 procent van de Nederlandse meisjes gedwongen wordt dit werk te doen. Maar 80 procent van de aanbieders in Twente niet. En daar hoor ik bij." 

Ze hoopt uit handen te blijven van de politie. Leila wil haar werk graag blijven doen. 

* Leila en Tanja zijn niet de echte namen waaronder deze vrouwen zich aanbieden op internet. Ook zijn zij niet de vrouwen op de foto's.

Volledig scherm
© Thinkstock

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (53%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (35%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (12%)
278 stemmen