Volledig scherm
Rotonde op Plein Westermaat. © Carlo ter Ellen

Rotondes Hengelo snel in de aanbieding

HENGELO Gemeente wil samen met Enschede een aanbestedingsprocedure opzetten voor de adoptie van rotondes door bedrijven en instellingen.

De gemeente wil het mogelijk maken om in een samenwerkingsverband met Enschede rotondes tegen een vergoeding in gebruik te geven aan bedrijven en instellingen. Enschede doet dat al langer.

Opbrengsten
Volgens wethouder Marcel Elferink kan ‘een reclamemodel samen met Enschede leiden tot hogere opbrengsten.’ Daarvoor wordt een aanbestedingsprocedure voorbereid. Niet alleen rotondes, ook lichtbakken en -masten van de gemeente komen voor adoptie in aanmerking.

Inkomsten
Het college kiest voor ‘een model’ waarbij reclame-inkomsten worden binnengehaald. De opzet daarvan is dat het bedrijf de gemeente betaalt om een rotonde te exploiteren voor reclameborden. De gemeente blijft zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. „Het gaat allereerst om de vraag; hoe kunnen we het beste aanbesteden?”, aldus de wethouder woensdagavond in de gemeenteraad.

Kunstzinnig
De wethouder vertelde dat hier en daar al gesprekken lopen met kandidaten. Zo zouden kunstenaars onder leiding van Pier van Dijk al interesse hebben getoond om één van de rotondes van kunstzinnige uitingen te voorzien. De wethouder deed zijn uitlatingen in reactie op vragen van CDA-gemeenteraadslid Jan Vis. De christendemocraten opperden een tijd geleden al het idee om de rotondes te laten adopteren in ruil voor een vergoeding.

Besparen
Ook de VVD ziet een mogelijkheid om inkomsten binnen te halen, dan wel te besparen op onderhoud. Uit onderzoek van de gemeenten kwam naar voren dat achttien rotondes binnen de gemeente voor dit doel in aanmerking komen. De overige twee rotondes zijn van de provincie. Elders in het land gebeurt het al dat bedrijven en zelfs scholen en verenigingen een rotonde adopteren. CDA-raadslid Jan Vis zei eerder: „Het kan de openbare ruimte afwisselender, verzorgder en mooier maken.”

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (47%)
  • Gezeur, die data zegt niks over mijn privéleven (21%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (32%)
95 stemmen