Volledig scherm

Ruim 100 lantaarnpalen op zwart in Hengelo

HENGELO - Het licht is in de donkere uren weer terug in verschillende straten. Niet dat het er pikdonker was, maar op een aantal locaties konden de lantaarnpalen wel uit, vond de gemeente. Daar waren niet alle bewoners het mee eens. Dus is een aantal lampen weer ingeschakeld.

Dat gebeurde aan de Aalstraat, de Goudvisstraat en de Kruisspin en in delen van de Steenrietweg en de Oldenzaalsestraat. Wat deze laatste twee straten betreft is dat overigens nog niet definitief: eind dit jaar worden deze situaties geëvalueerd.

Overbodig

Uiteindelijk zijn 115 lantaarnpalen uitgeknipt. Ze zijn overbodig verklaard en worden de komende maanden verwijderd. Ze zijn niet voorgoed uit het straatbeeld verdwenen, maar liggen te wachten voor hergebruik. Dat scheelt in de aanschafkosten. Het weghalen levert een besparing op die overeenkomt met het gemiddelde stroomverbruik van ruim vijf huishoudens, heeft de gemeente uitgerekend.

Meldpunt

De bewoners konden zelf aangeven waar de overbodige lichtmasten stonden. Dat leverde via een Meldpunt Overbodige Lantaarnpalen in februari in totaal 194 lichtmasten op 28 locaties op, waar de lampen wel konden worden uitgeschakeld. Dat gebeurde ook, maar niet zonder overleg met bewonersorganisaties. Waarna 48 reacties binnen kwamen. Dat leidde ertoe dat er weer 79 werden ingeschakeld. 

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (30%)
383 stemmen