Volledig scherm
© Lars Smook

Schaap overleeft aanval van hond niet in wei Hengelo

HENGELO - Zusje, zo heette het Hampshire Down-schaap van Liam (15). Zondagmorgen werd het circa vier jaar oude dier zwaar gewond aangetroffen in een weide op de hoek van de Deurningerstraat en de Beneluxlaan, bij de rotonde.  Via Facebook roept Sandra Bonthuis, de moeder van Liam,  getuigen op zich bij haar te melden.

Er zijn foto’s gemaakt, maar die zijn volgens Bonthuis te schokkend om op Facebook te zetten. Ze laat het bij een beschrijving: „De borstkas was opengereten, echt diep. En er waren meerdere spieren afgescheurd. Dit is echt met geweld gebeurd.” Zelf wil ze de foto’s ook niet zien. „Ik zou er niet van kunnen slapen.” Zusje was zo zwaar gewond, dat de dierenarts niets anders kon doen dan haar een spuitje te geven om haar uit haar lijden te verlossen.

Verantwoordelijkheid
Volgens Sandra Bonthuis kan het niet anders dan dat het schaap is aangevallen door een hond. Ze doet een beroep op de eigenaar van de hond om zich alsnog te melden. „Neem je verantwoordelijkheid.” Volgens haar dekt een WA-verzekering in de meeste gevallen schade die door huisdieren is aangericht. „Het schaap krijgen we er niet mee terug. Maar we zitten wel met de gemaakte onkosten: de rekening van de dierenarts die in het weekend moest komen om het schaap een spuitje te geven en voor het afvoeren van het dier.”

Schaapsherder
Liam kreeg Zusje vorig jaar cadeau. Hij is helemaal gek van schapen. Zijn droom: schaapsherder worden. Na de zomer begint hij met de mbo-opleiding voor schaapsherder in Velp. Liam mocht Zusje onderbrengen bij de kudde Drentse heideschapen van Edgar de Poel, in de weide bij de rotonde op de Deurningerstraat. Die weide is afgezet met hekken en netten. Toch komt het volgens Sandra Bonthuis nog steeds voor dat mensen menen daar hun hond te moeten loslaten. Het is niet de eerste keer dat in Slangenbeek een schaap door een hond is aangevallen. In 2011 werd een schaap van Edgar de Poel bij de Slangenbeekbrug zo ernstig toegetakeld dat het dier moest worden afgemaakt. Op Facebook doet Sandra Bonthuis nu een dringende oproep: „Houd alstublieft uw honden buiten de schapenweides!”

Bordercollie
Liam heeft zelf een bordercollie, Floyd. Daar traint hij elke zondagochtend mee in de wei langs de Deurningerstraat. Zusje was dus gewend aan honden. Dat is volgens Sandra Bonthuis waarschijnlijk de reden dat ze niet is weggerend voor haar aanvaller. Dat verklaart ook de verwondingen aan de borst. „Anders zou ze van achteren zijn gegrepen. Waarschijnlijk is ze blijven staan, wat haar dus fataal is geworden.” Ook een van de lammeren bleek gewond. „Maar die gaat het gelukkig wel redden.”

Losloopgebied
Sandra Bonthuis pleit ervoor om een speciaal losloopgebied voor honden in te richten. „Daar wordt hier in Hengelo al langer om geroepen. Laat de gemeente daar iets mee doen. Daar is echt dringend behoefte aan. Daar voorkom je dit soort dingen mee.” Ze roept hondenbezitters op om dit kenbaar te maken bij de gemeente. „Als u van mening bent, dat uw hond moet kunnen loslopen, neem dan contact op met de gemeente Hengelo. Er zijn meer mensen die die graag een losloopgebied voor honden willen, meer stemmen maakt sterker!”

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (60%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (25%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (15%)
1222 stemmen