Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Shoppen in meerdere ziekenhuizen loont

ENSCHEDE - ZGT en MST hanteren voor dezelfde behandeling soms fors hogere prijzen. Verzekeraar CZ heeft die cijfers openbaar gemaakt. Menzis overweegt CZ te volgen.

Het kan zich voor patiënten lonen eerst zorgvuldig naar de prijslijst van ZGT of MST te kijken, voordat ze zich aan de balie melden. Een zwangere, die bij CZ verzekerd is en zich voor een onderzoek of behandeling op de poli van ZGT meldt, is liefst 906 euro duurder uit (51 procent), dan bij het ziekenhuis MST. Omgekeerd rekent MST voor meer dan twee behandelingen aan een diabetische voet bijna 800 euro (49 procent) meer dan ZGT.

Nierstenen
Vergruizen van nierstenen kost een CZ-verzekerde bij MST 1.129 euro en bij ZGT maar 687 euro. De verschillen over en weer lopen op deze manier door de hele tarievenlijst van beide ziekenhuizen. De lijst is belangrijk omdat de verzekerde een eigen bijdrage moet betalen en dus profiteert van een voordelige keuze.

Prijslijst
Verzekeraar CZ wil met het openbaar maken van de prijslijst zorgen dat excessen uit de prijzen verdwijnen. In eerste instantie gaat het om de tarieven die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro. In 2016 hebben opvallend veel mensen bij het afsluiten van een zorgverzekering gekozen voor een maximaal eigen risico.

Kleine speler
Verzekeraar CZ is in Twente een relatief kleine speler. Volgens een woordvoerder van MST is niet meer dan 6 procent van de patiënten er verzekerd. Meer dan 80 procent is aangesloten bij Menzis. Woordvoerster Eveline Graus van Menzis zegt dat ook zij overwegen de tarieven openbaar te maken. „Vandaag hebben we er overleg over, maar hoe we dat doen en wanneer, daar moeten we ons nog over beraden. Patiënten die ons bellen, geven we overigens ook nu al inzicht in de tarieven.”

Volgen
Marie-José van Gardingen, woordvoerster van CZ: „We hebben overwogen alle 4.500 tarieven openbaar te maken, maar daar zitten technisch nogal wat haken en ogen aan.” Ze verwacht dat andere verzekeraars het initiatief Van CZ snel zullen volgen. „De cijfers hebben ze al.”

Geen verklaring
De ziekenhuizen hebben geen goede verklaring voor de verschillen in prijs. De berekening is ingewikkeld en hangt onder meer af van het aantal behandelingen en het aantal verzekerden in een gebied. Het is appels met peren vergelijken, zeggen betrokkenen. CZ is het daar niet mee eens. „Het knippen van amandelen gebeurt overal op dezelfde manier. Dat kun je heel goed met elkaar vergelijken. De patiënt wil transparantie en prijzen en kwaliteit kunnen vergelijken.”

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (54%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (14%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (31%)
265 stemmen