Volledig scherm
© Christian van der Meij

Slangenbeek in Hengelo is een walhalla voor honden

HENGELO - Vinexwijk Slangenbeek in Hengelo is een echte hondenwijk: er lopen daar naar verhouding de meeste honden rond. Na het buitengebied is de hondendichtheid hier het hoogst. Geklaagd wordt er weinig: er komen nauwelijks meldingen binnen vanuit de wijk bij de gemeente.

In het centrum is de ‘hondendichtheid’ het laagst, blijkt uit cijfers van Hengelo en het Gemeentelijk Belastingkantoor over 2015. Slangenbeek is redelijk goed voorzien: er staan verspreid over de wijk 35 poepbakken, er zijn drie uitlaatterrein waar honden los mogen en waar de poep mag blijven liggen, en vlakbij de Oostendestraat ligt een losloopterrein, grenzend aan de Roershoekvijver.


Visualisatie: Martijn Bekhuis

Onduidelijkheid
Hondeneigenaars zijn kritisch over de voorzieningen. Veel Slangenbekers geven aan dat er best wat hondenpoepbakken bij mogen komen. Ook klagen ze over de onduidelijkheid van regels die gelden. Zo denken veel mensen dat op losloopterreinen de hondenpoep mag blijven liggen. Volgens de gemeentelijke regels geldt voor een losloopterrein een opruimplicht, voor een uitlaatterrein niet.

Kleigaten
De Kleigaten van Rientjes in de buurt van de Torenlaan en vlakbij de fietsbrug over de A1 zijn erg populair bij hondenbezitters. De regels zijn daar erg onduidelijk, vinden ze. Bij de ingang van het wandelpad staat een afvalbak waar volgens de symbolen ook hondenpoep in mag. Maar of honden los mogen lopen is voor veel mensen onduidelijk.

Poep
Navraag bij de gemeente leert dat het om een grijs gebied gaat. Formeel is het buitengebied, stadstoezicht laat daarom de wandelaars met rust. Een waarschuwing geeft de gemeente wel: niet alleen binnen maar ook buiten de bebouwde kom zijn eigenaars verplicht de hondenpoep op te ruimen.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1731 stemmen