Volledig scherm
© Christian van der Meij

Slapen was er vier jaar niet mogelijk, maar hotel Stravinsky in Hengelo is weer in bedrijf

HENGELO - Nog geen vier maanden geleden was het een bouwval, maar afgelopen vrijdagnacht mochten de eerste 22 gasten proefslapen in het compleet verbouwde Stravinsky hotel. De komende weken volgen nog 176 proefslapers die een gratis overnachting hebben gewonnen.  

door Tamarah Swensen
Op 1 augustus opent het trendy stadshotel officieel de deuren, maar tot die tijd zijn proefslapers van essentieel belang en wordt aan de hand van enquêtes gepeild. „We spelen in op wat we zien en horen. We willen een optimaal beeld hebben van eigen ervaringen”, zegt bedrijfsleider Eric van der Heijden, die de overnachtingen wil combineren met uitjes, want samengestelde pakketjes ‘kietelen de mens’.

Combi-uitjes

„Een overnachting in combinatie met muntjes voor Heerlijk Hengelo of culinair dineren in ons eigen restaurant. Ook zijn we in gesprek met Metropool en het Rabotheater voor combi-uitjes.”
Wie weet dat de ‘vijftiger jaren-kamers’ vloerbedekking hadden, een halletje, een badkamertje en een eenpersoonsbed met schemerlampen aan de muur, wordt positief verrast door de nieuwe, moderne en minimalistische, maar complete en romantische kamers. De nieuwe kamers hebben alles in een ruimte.
Opvallend is de douchecabine in het midden van de kamer, waardoor de douchende persoon van drie kanten is te bekijken. „Voor een eerste date erg spannend”, grapt Van der Heijden.

Uitzicht

De familiekamers zijn te koppelen met een naastgelegen kamer. Op drie van de veertien kamers na, heeft elk bed een op maat ingebouwde boxspring op raamhoogte. Kamers aan de voorkant hebben geweldig uitzicht op horecaplein. Ook niet onbelangrijk: er is gratis stabiele wifi, en Netflix.
Tijdens het opruimen trof de ploeg van alles aan. „Oude bedden en stoelen, maar ook kerstspullen”, zegt Van der Heijden. Hij kan zijn geluk niet op met de strakke hotelkamers, ingericht door interieurspecialist Renk van der Deen.
De tot opslagplaats gedegradeerde eenpersoonskamers zijn getransformeerd naar hippe en eigentijdse tweepersoonskamers voor stappende jeugd of de zakelijke gast. „Ik ben trots op de uitstraling, die is magnifiek.”

Tekort

Ondanks de gedateerde kamers liep het hotel vroeger goed, de vorige eigenaar had een behoorlijke omzet. Dat had volgens Van der Heijden te maken met de lage prijs en een tekort aan hotelkamers in de regio.
De lage prijs wordt in stand gehouden. „Stravinsky is het goedkoopste hotel in Hengelo. Voor 67,50 euro heb je een kamer, ongeacht of je alleen komt of met twee personen. Het hotel gaan we in heel Nederland op de kaart zetten en we gaan de Duitse markt op. Duitsers willen wel twee à drie uur rijden voor een weekendje weg”, zegt de bedrijfsleider.

Niet rijk

Van der Heijden hoopt het jaar af te sluiten met zo’n 85 procent bezetting. „Het is een enorme investering door vijf investeerders. En zeker rendabel op de lange termijn, maar je wordt er niet binnen een jaar rijk van.”

Proefslapers

Roos Koster (71) en Reiny Klaassen (47) uit Borne zijn twee van de proefslapers. De buurvrouwen zijn al vroeg uit de veren en zitten aan het luxe ontbijt beneden in het restaurant. Roos: „We komen net terug van de markt.”
Het standaard ontbijt is inbegrepen en bestaat uit fruit, keuze uit drie verschillende verse sandwiches, inclusief een vegetarische optie en een verse smoothie, sapje of yoghurt. Wie op de kamer wil ontbijten moet voor tien uur ’s avonds een lijstje met keuzes aan de deur hangen. In het restaurant is de gast je vanaf tien uur ‘s morgens welkom. Het luxe ontbijt kent een kleine meerprijs, maar ook dat krijgen de proefslapers voor niets.

Mooiste kamer

Roos en Reiny zijn vol lof over de overnachting in - volgens hen - de mooiste kamer van het hotel. „De service is perfect. Door de warme ontvangst voelden we ons enorm welkom. Eric heeft een leuke babbel en is erg gezellig. Vannacht hebben we heerlijk geborreld op het balkon met uitzicht op De Twee Wezen. Het is een fantastisch hotel”, zegt Reiny.
In 2015 verhuisde zij van Hengelo naar Borne. Nog niet eerder sliep ze in een hotel in haar geboortestad. Ze koos haar buurvrouw als overnachtingspartner: „Roos is als een tweede moeder voor mij. Mijn moeder is ernstig ziek, een overnachting had ze niet aangekund.” De ‘open’ doucheruimte was geen probleem. „Zolang je aan de kant van het bed blijft, kun je niet in de douche kijken”, zegt Roos en lacht.

Geluid

De eerste proefnacht is in de nacht van vrijdag op zaterdag, ofwel uitgaansnacht. Alle cafés aan het horecaplein sluiten om twee uur maar het geluid wordt er niet minder om. Het lijkt dat deze nacht ergens wordt doorgefeest tot half vijf, waarschijnlijk bij discotheek Rootie Tootie. Met het raam dicht geen probleem.
Maar deze hete nacht is een gesloten raam in de kleinste kamer op de bovenste verdieping geen optie. De Bornse buurvrouwen slapen wel met gesloten raam. „Het is bed is perfect, maar een airco zou wel prettig zijn geweest.” Die komt er waarschijnlijk, volgens Van der Heijden.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1608 stemmen