Volledig scherm
Hugo Koetsveld (SP) © Annina Romita

SP Hengelo wil waterdichte beveiliging tegen internetcriminelen

HENGELO - Is het gemeentelijke e-mailverkeer wel goed genoeg beveiligd tegen internetcriminelen? SP-raadslid Hugo Koetsveld is er niet gerust op. Hij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W.

Aanleiding is een onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur. Daaruit blijkt dat van de 50 onderzochte gemeenten er slechts drie voldoen aan de beveiligingsstandaarden die gebruikelijk zijn op het internet.

De gemeente Hengelo was niet meegenomen in die steekproef. Daarom nam Koetsveld zelf de proef op de som. Zijn conclusie: „Ook Hengelo lijkt tekort te schieten op het punt van e-mailbeveiliging. Hierdoor wordt de deur opengezet voor criminelen die vertrouwelijke gegevens kunnen buitmaken of zich kunnen voordoen als ambtenaar van de gemeente.”

Up-to-date

De SP wil daarom dat de internetbeveiliging zo snel mogelijk up-to-date wordt gemaakt.

Koetsveld: „Diverse experts en organisaties waarschuwen overheden al jaren voor de gebrekkige veiligheid als het gaat om e-mailverkeer. Burgers en gemeentelijk personeel moeten gewoon kunnen vertrouwen op een betrouwbare verbinding en veilig e-mailverkeer. Het zou echt niet al te moeilijk moeten zijn om te voldoen aan de minimale internetstandaarden, andere gemeenten hebben de beveiliging namelijk ook op orde.”

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (30%)
371 stemmen