Volledig scherm
Wies Vluttert, op de foto samen met haar zoontje Guus, heeft een speelgoed tractor langs de weg (Oude Postweg) gezet tegen hardrijders. © Robin Hilberink

Speelgoedtrekkers langs Twentse wegen moeten hardrijders afschrikken

ENSCHEDE/DEURNINGEN - Het begon met een remdrempel in de Enschedese Castorweg. Maar daar trokken de auto's zich weinig van aan. Toen kwam er een felgeel poppetje, om te waarschuwen. Ook dat maakte weinig indruk. Paula van der Jest, moeder en straatbewoner, kreeg een lumineus idee: ze zette de oude speelgoedtrekker van zoon Jayden aan de weg.

Speelgoed trekkers langs de kant van de weg rukken op. Er staat er ook een bij Wies Vluttert aan de Oude Postweg in Deurningen. Ze woont er met partner Henri Nijhuis en zoontje Guus. Dagelijks denderen er vrachtwagens en personenauto's over de smalle sluiproute. "We wonen hier sinds april. Pas toen het mooi weer werd en we buiten waren, merkten we hoe schandalig hard ze hier reden. Omdat we iets verderop een trekkertje hadden zien staan aan de weg, hebben wij dat ook gedaan."

'Je moet wat'
Heel veel helpt het volgens haar tot nu toe nog niet. "Het wisselt. Als ze ons zien, remmen ze wel maar lang niet iedereen vermindert snelheid. Soms racen er van die autojongens achter elkaar aan over de smalle weg. Terwijl hier ook veel toeristen fietsen. Levensgevaarlijk."

Ook in Enschede is de bedoeling van het trekkertje dat automobilisten langzamer gaan rijden. Paula van der Jest loopt al drie jaar elke middag rond twee uur de smalle straat op en zet het trekkertje op de weg. "Je moet toch wat. Die drempel is gewoon veel te laag, daar kunnen zelfs die jongens met auto's met spoiler gewoon overheen."

Over de stoep
Twee zoontjes heeft ze met haar man Wesley: Joshua en Jayden. En ze is er zuinig op. Scheurende auto's in de volksbuurt wil ze niet.Iedereen kent haar in de straat als 'de vrouw van de trekker'. Dagelijks trekt ze ten strijde. "In het begin sprong ik wel eens voor de auto's. Dat vonden ze niet leuk maar ik trek me er niets van aan. Het gaat om mijn kinderen. Ik heb zelfs wel eens met een hand vol steentjes in de hand gestaan... Maar dat kan niet natuurlijk."

Ze hoopte aanvankelijk dat automobilisten uit de auto zouden stappen om de trekker aan de kant te zetten. Maar dat doen ze niet. "De auto's reden zelfs over de stoep om de trekker heen. Dat is nog gevaarlijker." Eigenlijk wil ze wel bloembakken in de straat, maar dat mag niet, net zo min als andere obstakels die het verkeer remmen.

Hindernis
Met de buurt denkt ze nu na over wat anders dan een trekker, want de werking is aan het verslappen. "Weet je wat het is, mensen gaan er aan wennen. Het is tijd voor wat anders. Ballen die over de weg schieten of zo, haha, of een echte trekker. Maar dat zal ook wel niet mogen. We denken er nog over na."

Het gezin Nijhuis-Vluttert in Deurningen was de trekker al bijna een keer kwijt geweest. "We zagen iemand stoppen die de kofferbak opende en de trekker in wilde laden. Wij er gelijk naartoe. Die man dacht dat we er vanaf wilden. Het leek hem wel een leuk ding voor zijn kleinzoon. Maar dat was niet de bedoeling."

Alleen kijken
De bijna tweejarige Guus mag alleen nog maar naar de blauwe trekker kijken. Hij is nog te klein, en past er niet op. "Hij wil er wel graag op maar we hebben gezegd dat ie kapot is, haha. Hij moet eerst nog wat groeien. Tot die tijd staat ie aan de weg. Het helpt altijd wel iets.''

Volgens een politiewoordvoerder mogen burgers gewoon dingen aan straat zetten, zolang ze het verkeer maar niet hinderen.

Volledig scherm
Paula van der Jest. Bewoonster die al drie jaar trekker van zoontje op de weg zet om verkeer af te remmen. © Annina Romita

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (51%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (35%)
2463 stemmen