Volledig scherm
Batavierenfeest op de campus van de UT © Robin Hilberink

Stamcellen doneren tijdens de Batavierenrace in Enschede

ENSCHEDE - De actie om meer stamceldonoren te werven tijdens de Batavierenrace, was een groot succes. De stichting Matchis, die in Nederland stamceldonoren werft, haalde in het eerste uur al meer dan zestig nieuwe donoren binnen.

De stichting stond voor het eerst op het feestterrein van de studentenestafette. Zaterdag was de slotdag van de race. Meer dan driehonderd ploegen van elk 25 studenten, liepen in een etmaal van Nijmegen naar Enschede. De finish was op het terrein van de UT waar een groot feestterrein was ingericht. De laatste etappe begon zaterdagmiddag rond een uur of vijf in het centrum van Enschede.

8500 studenten
De Batavierenrace werd voor de 44ste keer gehouden. Het evenement werd voor het eerst gehouden in 1972, naar Zweeds voorbeeld. De eerste twee jaar voerde de tocht nog van Nijmegen naar Rotterdam. Omdat de studenten met hun route de Rijn afzakten – zoals de Batavieren ook ooit deden – werd de loop daarna vernoemd. Sinds 1974 voert de loop naar de Universiteit Twente. Er doen ongeveer 8500 studenten aan de estafette mee. Ze lopen bij toerbeurt de hele nacht door tussen de 3,6 en 10,5 kilometer, gevolgd door begeleiders op de fiets en in busjes.

De race begon vrijdagnacht om 12.00 uur. Om de ploegen niet te ver uit elkaar te laten lopen, wordt er op enkele punten onderweg verzameld en opnieuw gestart. De snelste ploegen voltooien de afstand binnen de elf uur. De 175 kilometer lange estafette wordt traditioneel afgesloten met een groot feest.

De race is dit jaar gewonnen door RU/HAN Universiteitsteam en S.N.O.T. in 10 uur, 20 minuten en 39 seconden.

Volledig scherm
© Annina Romita
Volledig scherm
© Annina Romita
Volledig scherm
Actie voor stamceldonoren tijdens de batavierenrace © Annina Romita
Volledig scherm
Aankomst deelnemers Batavierenrace © Toma Tudor

poll

Opleiding tot dronepiloot in Enschede geflopt: iedereen haakt af

Opleiding tot dronepiloot in Enschede geflopt: iedereen haakt af

  • Jammer van zo’n mooi initiatief om mensen aan werk te helpen (35%)
  • Niet verrast, ik heb nog nooit van een dronepiloot gehoord (37%)
  • Enschede was gewoon te vroeg: dit is een baan voor de toekomst (28%)
591 stemmen