Volledig scherm
Stayeren tijdens een eerdere editie van de Run Bike Run. © Margot Oude Wolbers

Stayeren wordt bestraft tijdens Run Bike Run Borne

BORNE Ieder jaar weer worden er op- en aanmerkingen over gemaakt na de Run Bike Run van Borne: stayeren. Het is veel deelnemers een doorn in het oog en toch gebeurt het steeds, terwijl het volgens het wedstrijdreglement gewoon niet mag. Het ‘plakken’ achter elkaar, zoals dat in wielertermen heet, is nadelig voor degene die niet in een groep fietst en de tegenwind in z’n eentje moet verstouwen.

Volgende week zaterdag zal het allemaal anders zijn als om 16.00 uur de eerste deelnemers van de Run Bike Run van Borne van start gaan. Ze krijgen deze week een rugnummer thuisgestuurd waar tevens de tekst ‘Ik stayer niet’ op staat vermeld. „En als je dat uitdraagt, is het raar als je het toch doet”, zegt voorzitter Maarten van Bree, die er voor de volledigheid maar bij vermeldt dat stayeren altijd al was verboden. „Net als het huidige bestuur hebben ook vorige besturen van de Run Bike Run daar altijd mee in hun maag gezeten. Je kunt niet zeggen dat het altijd oogluikend is toegestaan of gedoogd. Het is alleen zo moeilijk uit te sluiten. Na de laatste editie vorig jaar hebben we na opnieuw klachten over het stayeren de koppen nog eens bij elkaar gestoken en besloten om maatregelen te treffen.”

Controleurs delen tijdens de wedstrijd blauwe kaarten uit aan stayerende renners. Eén blauwe kaart betekent een tijdstraf van twee minuten op een daarvoor ingerichte strafbox ergens langs het parkoers aan de Stroom-Eschlaan. En die straf wordt geregistreerd. „Een tweede blauwe kaart betekent uitsluiting. Zo staat het nu in de reglementen en die gaan we naleven”, verzekert Van Bree. 

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (17%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (12%)
685 stemmen