Volledig scherm
Kruispunt Kuipersdijk - Mooienhof © Lars Smook

Stiekem rechtsaf? 'Big Brother' kijkt mee in Enschede

ENSCHEDE - Het ronde blauwe verkeersbord voor het pand van Taco Mundo spreekt boekdelen. Komend vanaf de Kuipersdijk is het voor gemotoriseerd verkeer niet toegestaan rechtsaf te slaan op de Mooienhof. 

Maar iedereen doet het. Sterker nog: het illegale afslaan wordt zelfs gedoogd. Een kentekencamera houdt het kruispunt sinds een tijdje nauwlettend in de gaten

Camera
Door alle ontwikkelingen in en rondom het centrum is de verkeersdruk op de Kuipersdijk namelijk flink toegenomen. "De camera ter hoogte van het kruispunt bij de Mooienhof registreert de kentekens van de auto's die passeren", legt verkeersdeskundige Hans Kooier uit. "Ter hoogte van de spoorwegovergang aan de Oldenzaalsestraat staat een tweede kentekencamera."

Kentekens
Als kentekens kort achter elkaar op beide locaties worden gescand, weet de gemeente niet alleen hoeveel auto's het kruispunt Kuipersdijk/Mooienhof zijn gepasseerd, maar ook hoeveel van hen van daaruit naar het kruispunt Oldenzaalsestraat /Molenstraat aan de andere kant van de binnenstad rijden.

'Big Brother'
"Dit onderzoek maakt deel uit van een verkeerscirculatieplan waarmee we bezig zijn", vertelt Hans Kooier. Kentekencamera's hebben misschien een hoog 'Big Brother-gevoel', maar volgens de verkeerskundige hoeven automobilisten niet bang te zijn dat hun privacy in het gedrang is. "De gegevens worden alleen in de verkeerstelling gebruikt. De camera maakt geen foto's en kentekengegevens worden na de tweede registratie direct gewist."

Maatregelen
De gemeente hoopt dat het verkeerscirculatieplan voor de binnenstad voor het eind van het jaar klaar is. Het is vervolgens aan de gemeenteraad om naar aanleiding daarvan wel of geen verkeersmaatregelen te nemen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (27%)
1129 stemmen