Volledig scherm

Stof van verpakkingskunstenaar Christo krijgt tweede leven in Gronau-Epe

GRONAU-EPE - Meer dan 1,2 miljoenen mensen wandelden deze zomer over The Floating Piers in het Iseomeer. Nu wordt de stof van het kunstwerk vlak over de grens in Gronau-Epe voorbereid op een tweede leven.

Een groot deel van het materiaal dat de Bulgaarse kunstenaar voor zijn drijvende pieren gebruikte, was afkomstig uit de Duitse grensregio. Sinds eind juli worden de stoffen, in totaal zo'n 100.000 vierkante meter, bij Altex Textil-Recycling in Gronau-Epe gerecycled.

Bijzondere opdracht
Het verwerken van de beroemde stof een bijzondere opdracht. "Met iemand als Christo werk je niet elke dag samen", zegt bedrijfsleider Dirk Tunney. Altex werkte eerder in opdracht van Christo en diens team. Het bedrijf verwerkte onder meer de stof waarmee de kunstenaar in 1995 de Rijksdag in Berlijn inpakte.

Kunstenaar Christo voor een foto van het door hem ingepakte Rijksdaggebouw in Berlijn (ANP).

Het weefsel wordt in containers vanuit Noord-Italië naar Altex vervoerd. Het gaat per trein van Verona naar Keulen en verder met vrachtwagens naar Epe. Al met al verwacht Altex acht vrachtwagencombinaties vol oranje en witte stof. "De verschillende weefsels worden apart van elkaar verwerkt", legt Tunney uit.

Land- en tuinbouw
​De schone stof gaat om te beginnen in de snijmachine die het materiaal in handzame stukken snijdt. Deze worden verzameld, tot balen geperst en naar een tweede hal gebracht, waar een andere machine het weefsel verder verscheurt. De vezels worden vervolgens met vezels van ander materiaal gemengd - de basis voor een nieuw textielproduct. De vezels van The Floating Piers krijgen onder meer een tweede leven in beschermende folies voor de land- en tuinbouw. Christo's filosofie: wordt een kunstwerk afgebroken, dan mag van het gebruikte materiaal niets overblijven, in elk geval niets dat herkenbaar is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Volledig scherm
The Floating Piers in het Iseomeer © ANP

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1607 stemmen