Volledig scherm
Deze pups werden afgelopen maandag te koop aangeboden. Wendy Brikman heeft de mannen meerdere keren gezien en besloot maandag de pups van eten en drinken te voorzien. © Wendy Brikman

Straathandel in puppy's in Enschede: 'Waarschijnlijk in kofferbak verstopt'

ENSCHEDE - De Dierenbescherming waarschuwt voor personen, die puppy’s willen verkopen aan argeloze voorbijgangers in het centrum van Enschede. Een recent incident blijkt niet op zichzelf te staan.

De politie in Enschede heeft afgelopen maandag in het centrum van Enschede twee mannen aangehouden, die bezig waren met het verhandelen van jonge honden. Ze spraken voorbijgangers aan om drie puppy’s aan de man te brengen.

Geschokt
Op sociale media geven meerdere mensen aan geconfronteerd te zijn met deze illegale handel. Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming, reageert geschokt. „Dit hebben we in geen 30 jaar meegemaakt.”

Kofferbak
Nagtegaal vermoedt dat het gaat om een uit Hongarije afkomstig ‘clubje’. Daar nemen ze het volgens hem niet zo nauw met de handel in honden. „Waarschijnlijk zijn de puppy’s in de kofferbak van een auto meegenomen naar Nederland”, zegt hij. De drie puppy’s, die maandag werden aangetroffen, zijn door een dierenarts onderzocht. Dat onderzoek wees uit dat de beestjes circa twaalf weken oud zijn.

Dat betekent volgens Nagtegaal dat de dieren helemaal niet in Nederland hadden mogen zijn. „Honden mogen pas met vijftien weken geïmporteerd worden”, aldus de zegsman van de Dierenbescherming. Daarbij moet bovendien worden aangetoond dat de dieren gezond zijn. „Deze puppy’s kunnen gevaarlijke situaties opleveren voor mensen, maar ook voor andere honden, bijvoorbeeld omdat ze waarschijnlijk niet zijn ingeënt tegen hondsdolheid.”

Uitgedroogd
Een van de mensen die in Enschede op straat geconfronteerd is met de puppyhandel is Wendy Blikman. Zij liep maandagmiddag langs een van de aangehouden mannen en vond dat de haar aangeboden pup er uitgedroogd uitzag. Ook zij spreekt van ‘mannen uit het oosten van Europa’. Toen ze hen om informatie vroeg, ‘hielden ze zich van de domme en deden ze net alsof ze geen enkele taal spraken’.

Overigens sluit ze niet uit dat de mannen tevens een vorm van bedelen bedreven. Ze begreep van de twee dat ze de pups wilden verkopen om van het geld treinkaartjes aan te schaffen.

Politie
Woordvoerder Nagtegaal van de Dierenbescherming vindt dat voorbijgangers zich verre moeten houden van de puppyhandelaren. „Loop door en bel de politie”, adviseert hij. „Ga niet in gesprek en probeer ook geen puppy te redden door hem te kopen. Want dan houd je het circuit in stand.” 

Asiel
De politie in Enschede heeft inmiddels op haar Facebookpagina laten weten dat de maandag in beslag genomen pups zijn opgevangen in een asiel in Oldenzaal.

Volledig scherm
© Thinkstock

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (17%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (49%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (34%)
394 stemmen