Volledig scherm
© Lars Smook

Strafrechtelijk onderzoek naar lekkages bij AkzoNobel

HENGELO/ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie doet naar aanleiding van de olielekkage aan de Zwartevennenweg in Enschede een strafrechtelijk onderzoek naar de vraag of er mogelijk sprake is van overtreding van wet- en regelgeving. Dat meldt AkzoNobel zelf op haar website.

Het onderzoek van het OM is het resultaat van overleg tussen het Staatstoezicht op de Mijnen en het Openbaar Ministerie. Dat overleg betrof de melding van AkzoNobel op 31 mei 2016 van een lekkage van olie bij boorput 335 aan de Zwartevennenweg. Die lekkage bleek eind jaren tachtig al te zijn opgetreden, werd mei 2015 door AkzoNobel ontdekt maar werd volgens SodM pas op 31 mei 2016 formeel gemeld door het bedrijf.

Wettelijke eisen
Een woordvoerster van het Functioneel Parket, een specialistisch, landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie, dat zich onder meer toelegt op de bestrijding van milieucriminaliteit, wil niet zeggen of het onderzoek zich richt op specifiek de (te) late melding door AkzoNobel. Feit is wel dat SodM het in juni hoog opnam dat AkzoNobel de lekkage al een jaar eerder ontdekte, maar toen niet meldde. Ook zegt SodM: ,,Het is de verantwoordelijkheid van AkzoNobel om te voldoen aan alle wettelijke eisen zoals die in de Mijnbouwwet en in de aan AkzoNobel verleende vergunningen zijn gesteld. Akzo dient in dat kader al het noodzakelijke onderhoud op de leidingente plegen. SodM houdt toezicht op het naleven van de wettelijke eisen.”

Diverse oorzaken
AkzoNobel wijt de ontdekking in mei 2015 van de diesellekkage uit de jaren tachtig aan diverse oorzaken. Een daarvan vloeit volgens de chemiereus voort uit een in 2007 gemaakte afspraak met het Staatstoezicht op de Mijnen (SdoM). Die houdt in dat een keer in de drie jaar het ondiepe grondwater bij zoutcavernes wordt onderzocht. Zoutboring 335 kwam daarbij niet in beeld omdat deze locatie in 2010 buiten gebruik werd gesteld en in 2013 weer in gebruik werd genomen. In 2015 had daardoor pas het eerste onderzoek van het ondiepe grondwater bij de 335 plaats. Onduidelijk is wat de afspraken waren over de periode vóór 2007.

Ondiepe verontreiniging
Over de periode van een jaar die zat tussen de ontdekking in 2015 en de melding in 2016, zegt AkzoNobel dat het 'bevoegd gezag' (SodM, red.) direct na de ontdekking werd geïnformeerd. Het ging daarbij om een melding van een ondiepe verontreiniging. Pas na aanvullend onderzoek bleek in mei 2016 dat het gaat over een verontreiniging in de diepe ondergrond. Op dat moment werden SodM en de gemeenten Enschede en Hengelo daarover geïnformeerd.

28 incidenten
Na het publiek worden van de olielekkage bleek dat er bij AkzoNobel ook geregeld lekkages zijn van brak en zout water. In de laatste tweeënhalf jaar waren er 28 incidenten. SodM heeft er daarom al in 2014 bij AkzoNobel op aangedrongen om het onderhoud en de inspectie van pijpleidingen te verbeteren en om het aantal lekkages te doen verminderen.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
69'
0-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2866 stemmen