Volledig scherm
© ANP

Stroomvreters in Dalmeden, de Nijverheid is zuinig in Hengelo

HENGELO - Zijn Hengelose buurten een beetje energiezuinig? In Dalmeden vreten ze stroom, de Nijverheid doet het zuinigjes aan.

Het stroomverbruik in de Hengelose buurten heeft meer weg van een fleurige lappendeken. In en rond het centrum is er sprake van een redelijk gemiddeld of zelfs laag energiegebruik maar ga je verder naar de buitenwijken van Hengelo, dan lopen de verschillen flink op, blijkt uit cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Arbeidershuisje
Wil Hendriksen, coördinator duurzaamheid bij de gemeente Hengelo, bekijkt op verzoek van deze krant de kaart en probeert de verschillen te verklaren. Niet eenvoudig, zegt ze. Veel factoren spelen een rol. Is het een arbeidershuisje, een tussenwoning of een luxe villa. „En woont daar een alleenstaande die overdag werkt of een gepensioneerd echtpaar dat de hele dag thuis is.”

Dalmeden
Toch een voorzichtige poging: in Dalmeden hebben huishoudens een gemiddeld energieverbruik van 5600 kilowattuur (kWh), dat is fors boven het landelijk gemiddelde dat een gezin met twee kinderen gebruikt, namelijk 4600 kilowattuur. Dalmeden is een vrije nieuwe wijk, met zeer ruime kavels en parkachtige villa’s. „Grotere huizen verbruiken meer energie. Hoewel dit ook duurzaam gebouwde huizen zijn. Misschien hebben ze meer elektrische auto’s die thuis opgeladen worden.”

Welbions
De Hasseler Es doet het netjes, mogelijk dat dat wat te maken heeft met dat de huizen dicht op elkaar staan. De wijken die het goed doen, liggen vooral gegroepeerd om het centrum. Voor wat betreft de huurwoningen heeft woningcorporatie Welbions veel gedaan aan het verduurzamen van sociale huurwoningen, zegt Hendriksen. Wellicht een reden waarom Groot Driene, Veldwijk en de Nijverheid het zuinig aan doen.

Hennepplantages
Agrariërs gebruiken veel energie, net als bedrijven. Het energieverbruik wordt stevig beïnvloed door het aantal dienstverlenende bedrijven. „Zoals zorginstellingen maar ook aan bedrijven in dataverkeer. In Hengelo kennen wij veel dienstverlenende bedrijven, meer dan in Enschede.” Dat grote verbruik is interessant om in kaart te brengen, zegt Hendriksen, want daar proberen Twentse gemeenten grip op te krijgen. Net als dat het wetenswaardig zou zijn om het illegaal gebruik tot op woningniveau te weten. „Daar vallen de hennepplantages onder. Daarmee schiet het energiegebruik helemaal uit de klauwen. En vergis je niet: er zijn aardig wat hennepplantages.”

Benieuwd naar het gemiddelde energieverbruik in uw buurt? Bekijk daarvoor de kaart.

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (51%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (35%)
2468 stemmen