Volledig scherm
Gedoneerd bloed. Foto: ANP

Structureel tekort aan bloeddonoren in Twente

ENSCHEDE - Twente kampt met een structureel tekort aan bloeddonoren. Dat komt omdat zich jaarlijks 1300 vrijwillige donoren uitschrijven bij de Bloedbank. 

Bloedbank Twente slaagt er alleen met de allergrootste inspanningen in vervangers te vinden voor afhakers. Zij hebben zich bijvoorbeeld in een opwelling aangemeld, maar trekken zich terug als ze horen wat bloed geven exact inhoudt. Ook stoppen donoren om gezondheidsredenen of omdat ze 70 jaar worden. Na die leeftijd mag doneren niet meer.

Campagne
Het lukt het amper om het totaal aantal donoren stabiel te houden. Op 1 augustus waren het er 10.679. Landelijk nam het aantal de afgelopen tien jaar af met eenvijfde. Dat is de reden dat vandaag in 21 landen de campagne Missing Type van start gaat. Beroemdheden als actrice Jamie Lee Curtis en rapper LL. Cool J verlenen hun medewerking.

Het doel is om in Nederland de komende jaren 40.000 extra vrijwilligers binnen te halen, bovenop de 35.000 die nodig zijn om de plaats in te nemen van donoren die zijn gestopt vanwege ziekte, ouderdom en dergelijke. Teamleider Gerda Smidt van de Bloedbank in Enschede is vooral op zoek naar vrijwilligers die zich voor langere tijd willen verbinden. Binnen het vrijwilligersbestand zijn met name (jonge) mannen ondervertegenwoordigd.

Slechts 39 procent van alle donoren in Twente is man. Bij donoren onder de vijftig jaar zakt het percentage naar 32 procent. Smidt: „Vrouwen hebben het meer in zich om te zorgen voor een ander. Ze zijn breder maatschappelijk betrokken. Ook denk ik dat mannen wat banger zijn voor de naald.”

Eén op de vier donoren in Twente is tussen de 50 en 65 jaar. Daar zijn mannen en vrouwen evenrediger vertegenwoordigd. Een deel van deze donoren kwam tijdens de militaire diensttijd binnenkwamen. Ze kregen er zelfs een dag verlof voor. Na het afschaffen van de dienstplicht kelderde het aantal mannen.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2786 stemmen