Volledig scherm
Van links naar rechts: Cindy Fels, Julia Olde Daalhuis en Silke Vermeij. Foto: Emiel Muijderman

Studentes (18) uit Oldenzaal en Hengelo maken kleermakersvak weer hip

ENSCHEDE - Het beroep van kleermaker uitgestorven? Integendeel. ROC van Twente grijpt terug naar een concept uit de middeleeuwen en studenten zijn enthousiast. Onder hen Silke Vermeij (18) uit Hengelo en Julia Oude Daalhuis (18) uit Oldenzaal.

Wie denkt dat de kleermaker altijd een handige man met naald en draad is, heeft het mis. Het ambacht, maar ook het imago van de kleermaker is veranderd, zegt student Silke. Samen met leeftijdgenoten Cindy Fels uit Epe en de Oldenzaalse Julia van de opleiding Modemaat is ze geselecteerd voor een van de excellentietrajecten van het ROC van Twente.

Méér dan repareren
Een kleermaker heeft oog voor de klant en is een ster in patroontekenen en naaien. Cindy: „Een kleermaker doet veel meer dan kleding repareren.” Zo droomt ze van een eigen modehuis, van echte couture. Maar zover is het nog niet. De derdejaarsstudenten maken dit jaar meters bij echte meester-kleermakers zoals Bas van Loo, Ineke de Jong en Anne Marie van der Veen, en werken voor klanten. De dames moeten er zelfs een jaar langer voor studeren.

Kleding op maat
„We zijn toe aan tijdloze mode”, motiveert Julia haar keuze voor het meester-gezeltraject. De langzame mode wint terrein. Een op maat gemaakt duurzaam kledingstuk past in die trend. Het staat haaks op de steeds sneller veranderende collecties, de productie in lagelonenlanden en massaconsumptie.

Het vak is herontdekt, zegt kleermaker Anne Marie van der Veen. „We willen weer met onze handen werken en een antwoord geven op de overconsumptie.” Dat blijkt ook uit succesvolle tv-programma’s als Door het oog van de naald en websites als etsy.com waar zelfgemaakte creaties worden verkocht. Van der Veen vindt het fantastisch dat er jonge mensen zijn die het vak nog van haar willen leren. „Maar we hebben nog een weg te gaan.”

Prijzig
Aan een op maat gemaakt kledingstuk hangt een ander prijskaartje dan aan een kledingstuk van een grote modeketen. De prijzen variëren van 69 euro voor een rok tot 275 euro voor een avondjurk. En dan moet de stof nog worden aangeschaft. Dat heeft de gemiddelde consument er vaak niet voor over. Wie heeft dat wel? De klanten zijn altijd bijzondere mensen met bijzondere wensen. Zakenmensen die van unieke kleding houden, maar ook mensen met een handicap die daardoor afhankelijk zijn van maatwerk. Van der Veen: „Mensen sparen voor zo’n kledingstuk en denken heel bewust na over stoffen, kleuren en pasvormen.”

Onzeker bestaan
Denken de studenten ook na over duurzaamheid? Silke: „Ik koop mijn kleding vaak in de kringloopwinkel. Heb net nog een spijkerjasje gekocht en dan borduur ik mijn naam op het achterpand.” Een tip van de studenten: alle trends komen ooit terug, dus gooi kleding nooit zomaar weg. Maak er zelf wat moois van. De meiden zijn helemaal weg van het vak, maar kiezen een onzekere weg. En die onzekere toekomst knaagt soms een beetje. „Maar dit is onze droom.”

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (12%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (21%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
518 stemmen