Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

‘Stuitend voor slachtoffers dakdrama’

ENSCHEDE - De onzekerheid rond de vervolging van de verdachten bij het dakdrama in De Grolsch Veste maakt het slachtoffers en nabestaanden razend moeilijk om hun leed te verwerken.

Dat stelt letselschadespecialist Yme Drost, die één nabestaande en twaalf andere slachtoffers bijstaat. Hij vindt het stuitend dat het Openbaar Ministerie (OM) na vijf jaar nóg geen besluit heeft genomen over vervolging van de verdachten. Vandaag vragen twee van hen het Gerechtshof in Arnhem een einde te maken aan de strafzaak in voorbereiding. Het heeft volgens hen allemaal veel te lang geduurd.

Drost is pijnlijk getroffen door de stap bij het gerechtshof, waarover zaterdag in deze krant is bericht. „Dat het zover is gekomen. Het is stuitend richting alle slachtoffers. Het kan toch niet zo zijn dat mensen mogelijk vrijuit gaan, omdat het OM maar stil blijft zitten? In een zo groot drama met zoveel leed?”

2011
Juli 2011 stortte bij de uitbreiding van stadion van FC Twente een deel van het dak in. Er vielen twee doden en negen zwaar gewonden. Directeur Dinand van den Berg van Goossen Te Pas Bouw en Hans Rozendom, toenmalig uitvoerder van het uitbreidingsproject, willen dat de zaak nu stopt omdat ‘de redelijke termijn’ zou zijn verstreken. Ze willen geen toelichting geven.

Advocaat Jan Vlug, die enkele andere verdachten van Voortman Staalbouw bijstaat, heeft geen verzoek tot beëindiging ingediend. „Maar dat het zo lang duurt is inderdaad onvoorstelbaar.” Bij Voortman Staalbouw viel één dode te betreuren. Vlug staat een directe collega van het slachtoffer bij. „Ze waren samen aan het werk. De één staat weer op, de ander niet. Bij al dat verdriet hangt hem nu al jaren een strafzaak boven het hoofd. Stel je voor hoe zwaar dat moet zijn?”

Enorme kluif
Het OM heeft er nooit een geheim van gemaakt een enorme kluif te hebben aan het onderzoek. Zo zijn er meer dan 100 mensen gehoord als getuigen. Er is onderzoek gedaan door in elk geval het Nederlands Forensisch Instituut, TNO en een hoogleraar bouwkunde. Daarnaast zijn er een aantal vraagstukken over het bouwproject voorgelegd aan getuige-deskundigen

Verder is er door het OM gebruikgemaakt van het rapport van de Arbeidsinspectie en van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Bovendien heeft het OM ook een zogenoemde tegenspraak-officier ingezet, die alle bevindingen en conclusies van de zaaksofficier ter discussie moet stellen. Op die manier moet worden voorkomen dat de behandelend officier last krijgt van een tunnelvisie.

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (25%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (56%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (19%)
322 stemmen