Volledig scherm
© Christian van der Meij

Syntus verbetert site na boete voor fiets in trein Oldenzaal-Hengelo

HENGELO - Mag je wel of niet je fiets meenemen in een trein van Syntus? Leen Timmers (19) uit Hengelo nam al diverse keren zijn fiets mee. Zonder problemen. Tot zondagavond. En nu moet-ie betalen: 56,10 euro. Syntus beaamt dat het onduidelijk staat vermeld op hun website.

​Timmers was op station Oldenzaal en wilde naar huis. De trein van 00.03 stond klaar en hij stapte in met zijn fiets. Hij heeft een ov-kaart, dus niks aan de hand. Toch? Bovendien vermeldt de website van Syntus over het meenemen van de fiets: "In onze treinen mag u buiten de spits en met een geldig vervoerbewijs wel een fiets meenemen". Timmers interpreteerde dat als ‘de OV-jaarkaart’ is voldoende. Pas veel verder in de tekst van Syntus staat dat er ‘voor een fiets is een Dagkaart Fiets nodig is’. 

Boete
Timmers liet zijn ov-kaart zien, maar dat was niet genoeg. Voor de fiets bleek een aparte dagkaart nodig, van 6,10 euro. Praten hielp niet, dus hij wilde weer uitstappen. Maar dat mocht niet, ondanks dat de trein nog stilstond. Hij werd door de twee handhavers keihard beboet: 50 euro bovenop de prijs van de dagkaart. "Hoe moet ik nou weten dat je een kaart nodig hebt?”, vraagt Leen Timmers zich af. Op de site van Syntus vindt hij uiteindelijk de tekst waar het om gaat, maar op een klein mobieltje, in de rush naar het station, had hij die niet gelezen.


Onduidelijke tekst
Een woordvoerster van Syntus legt uit dat je een dagkaart nodig hebt zodra je het perron betreedt, of je nou in de trein zit of niet. „De conducteurs mogen coulance betrachten, maar dat is aan hen. Blijkbaar heeft hij de vorige keren geluk gehad.” De tekst op de site van Syntus wordt nu aangepast. "Ja, oké, het kan misschien iets duidelijker”, zegt de voorlichtster. Timmers heeft inmiddels al een klacht ingediend bij Syntus. „De volgende keer ga ik fietsen.”

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (36%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
521 stemmen