Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

Taakstraf tegen 71-jarige wietteler uit Hengelo geëist

HENGELO - Tegen de 71-jarige oud-Hengeloër Harrie H. is vrijdag 200 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist voor het drijven van twee wietplantages in Twente. De officier van justitie vroeg vrijspraak voor diens ernstige zieke 66-jarige broer Jan H. uit Hengelo, tegen wie maar beperkt bewijs was. De plantages, een in Geesteren en een in De Lutte, werden drie jaar geleden opgerold.

De bejaarde Tilburger wordt als hoofdverdachte in de zaak gezien, zijn broer en de 41-jarige klusjesman Vincent O. stonden vrijdag ook terecht in de Rechtbank van Overijssel. Alleen de Vincent O. was als verdachte aanwezig. Tegen de klusjesman werd een taakstraf van 80 uur geëist.

Oppassen
De officier van justitie acht bewezen, dat O. in 2012 en 2013 gratis in Harries villa in De Lutte mocht wonen, omdat hij daar op de wietplantjes in de kelder paste. De verdachte ontkent dat. Hij zou alleen geholpen hebben de kelder op te ruimen nadat de oogst al weg was en voelt zich ‘erin geluisd’ door belastende verklaringen van de broers.

Schilderijen
Hem zou altijd zijn verteld dat Harrie als antiekhandelaar schilderijen in de kelder had opgeslagen. Rechtbankpresidente E. Venekatte vond dat gebruik niet erg waarschijnlijk, aangezien de kelder droop van het vocht toen de politie hem aantrof. “En heeft u echt nooit een sterke wietlucht geroken toen u in de woning verbleef?”, vroeg Venekatte. “Neuh..”, antwoordde O.

Gevangenisstraf
Als O. veroordeeld wordt zou hij zijn werkstraf kunnen uitoefenen zodra hij zijn huidige gevangenisstraf voor een later gepleegd delict heeft uitgezeten, waarschijnlijk volgend jaar. O is in een andere zaak veroordeeld wegens een poging tot doodslag en zware mishandeling.

Ontnemingsvordering
De officier kondigde aan dat ze nog een nadere berekening doet naar de zogenoemde ontnemingsvordering tegen Harrie, waarbij een schatting wordt gedaan naar de inkomsten van de wietoogsten die hij zou hebben gehad. In Geesteren werden door de politie ‘ongeveer 1502’ hennepplanten aangetroffen, in De Lutte zou het om ‘ongeveer 672’ stuks gaan.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (69%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (13%)
370 stemmen