Volledig scherm
Terug in het verleden, in het kabouterhuisje aan het Hyacintenpad in de Hengelose Bloemenbuurt. Links de woon-, rechts de slaapkamer. © Christian van der Meij

Terug in de tijd in Hengelo's 'kabouterhuisje'

HENGELO - Uit de oude radio in het woonkamertje klinkt Nat King Cole en in de vensterbank doen twee sanseveria’s hun best. De slaapkamer is nog krapper bemeten. Op het nachtkastje staan twee flesjes Boldoot en een antieke trouwfoto, achter het deurtje verbergt zich een pispot.

Het interieur van het ‘kabouterhuisje’ aan het Hyacintenpad 2 in de Bloemenbuurt, onderdeel van het Woolde, werpt bezoekers ruim een halve eeuw terug in de tijd. Met de nostalgische inrichting haakt het woninkje in op de Maand van de Wederopbouw: tot en met vrijdag is het dagelijks te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur.

Erfgoed

Het huisje is onderdeel van een complex van 38 woningen. Ze zijn in 1961 gebouwd. Maar het ontwerp stond in 1956 al op papier, vertelt Hans de Gruil, voorzitter van de organiserende Stichting Erfgoed Hengelo deze maandagmorgen tijdens de opening van het ‘open huisje.’ Daarmee is het een van de eerste naoorloorlogse woningbouwprojecten.

Sloop

Ze staan al jaren op de nominatie om gesloopt te worden, woningbouwvereniging Welbions investeert er ook niet meer in. De meeste huurders zijn er via antikraakbedrijf Ad Hoc komen wonen. De sloopoperatie komt in beeld zodra er concrete nieuwbouwplannen zijn, zegt Welbions-directielid Eric Markvoort. Lang niet iedereen is blij met die plannen. Zo is De Gruil een voorvechter voor het behoud van de kleine huisjes, ooit bedoeld voor de huisvesting van bejaarden.

poll

Schurft neemt toe in Twente

Schurft neemt toe in Twente

  • Er moet snel iets gebeuren om verdere toename te voorkomen (46%)
  • Schurft is vrij onschuldig en niet iets om bang van te worden (15%)
  • Laten we elkaar nu niet nog meer aandoeningen aanpraten (39%)
486 stemmen