Volledig scherm
© Annina Romita

Thijs Molendijk uit Enschede wint Europees kampioenschap Hearthstone

ENSCHEDE – Thijs Molendijk (22) verdient tonnen aan prijzengeld, trekt online een miljoenenpubliek en maakt trips naar de mooiste steden over de hele wereld. Een kijkje in de wereld van de zogeheten eSports.

De twintiger doet zo zijn best om de game Hearthstone in jip-en-janneketaal toe te lichten. "Maar ik kan het in één minuut gewoon echt niet beter vertellen." We nemen daarom genoegen met: "Hearthstone is een online, strategisch kaartspel." De populaire game, die wereldwijd dagelijks door miljoenen mensen wordt gespeeld, heeft nog het meeste weg van schaken en poker.

Prijzen
Thijs is er een meester in, zo bewijzen de grote prijzenbekers in de vensterbank. Hij won deze maand voor de tweede keer op rij het Europees kampioenschap en dat leverde de professioneel gamer naast een geldbedrag van 25.000 euro ook nog eens een kwalificatie op voor het wereldkampioenschap in Californië. Geen onbekend terrein, want in november doet Thijs daar voor de tweede keer zijn kunstje.

De concurrentie is moordend
"Ik vond het lastig om de top te bereiken, maar aan de top blijven is nog lastiger", zegt Thijs eerlijk. De strategieën van de game Hearthstone zijn complex, de concurrentie is moordend. Toernooien van dit formaat vergen daarom fysiek en mentaal het uiterste van hem. Maar liefst vijf keer per week traint hij vijf uur per dag, als een toernooi dichterbij komt maakt hij dagen van twaalf uur. Om de concurrenten bij te benen, maar ook om nieuwe strategieën uit te denken.

Live
Die trainingen zendt Thijs live uit op een eigen kanaal op Twitch.tv, een walhalla voor de echte gamefanaat. "Dan kijken er elke dag gemiddeld zo'n 10 tot 15.000 mensen live mee", weet de Enschedeër. De teller staat in zijn totaliteit op ruim 4,8 miljoen unieke views. Van die aantallen valt Thijs niet meer van zijn mooie gamestoel. "Dit is echt een sport", verzekert hij. "Maar in Nederland wordt het niet zo gezien. Nog niet.."

Verslaafd
Op de vraag of hij niet gewoon een klein beetje verslaafd is, volgt een lach. "Die vraag krijg ik echt alleen in Nederland. In het buitenland worden we als topsporters onthaald." Eerlijk is eerlijk, om op dit niveau te spelen moet je toch wel een beetje gameverslaafd zijn. "Maar ik beleef er ook echt enorm veel lol aan."

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (25%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (56%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (20%)
317 stemmen