Volledig scherm
Er stond ook een echte 'roadblock', een wacht- en controlepost op het Burgemeester Jansenplein tijdens de Hengelose Veteranendag. © Christian van der Meij

Tiende Hengelose Veteranendag met legervoertuigen op het Burg. Jansenplein

HENGELO - Met grommende motor komt de enorme drietonner het Burgemeester Jansenplein opgereden. Zijn vrachtje? Dit keer geen tot op de tanden toe bewapende militairen op missie, maar kinderen met hun ouders, die in de ‘dikke DAF’ een kort ritje door Hengelo hebben gemaakt. Om even te ervaren hoe het is om militair te zijn.  

De legervoertuigen waren zaterdag tijdens de Hengelose Veteranendag een van de attracties op het Burgemeester Jansenplein. Door Unifil, de interim-vredesmacht van de VN in Libanon, was daar zaterdag een kampement ingericht, compleet met oude voertuigen, tenten, een veldkeuken en een heuse wacht- en controlepost. Wie honger had kon een hapje echte soldatenkost proeven, al werd dat niet door iedereen gepruimd.

Tiende keer Veteranendag
Het was de tiende keer dat Veteranendag in Hengelo gehouden werd. Een dag waarop Hengelose veteranen in het zonnetje gezet werden. Dit keer niet met een besloten bijeenkomst in het stadhuis (dat kan ook niet in verband met bouwwerkzaamheden), maar met allerlei activiteiten buiten op het plein, vrij toegankelijk voor publiek.

Het doel van Veteranendag is tweeledig. Enerzijds willen de veteranen meer naar buiten treden, burgers laten zien wat (oud)militairen hebben gedaan en hebben betekend voor vrede en veiligheid wereldwijd. En anderzijds is de Veteranendag ook bedoeld voor oudgedienden, die elkaar opzoeken en ervaringen te delen.

Vorige week werden de veteranen getrakteerd op een concert van de Koninlijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'. Dat is een van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. 

Veteranendag
De Nederlandse Veteranendag is een nationaal initiatief dat ook plaatselijk wordt opgepakt. Veteranen zijn alle (ex)militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. 

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (30%)
313 stemmen