Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Tientallen dode vissen in Hengelose vijver

HENGELO - In de vijver aan de Johan Buziaustraat in de Hengelose wijk Hasseler Es zijn in de afgelopen dagen tientallen dode vissen aangetroffen. De oorzaak van de vissterfte is zuurstoftekort in het water.


Zaterdagmorgen werden de eerste dode vissen ontdekt. Omwonenden verplaatsten een aantal vissen in nood naar zuurstofrijker water in de buurt.

Spuiten
Het Waterschap Vechtstromen kwam na de melding meteen in actie. „We proberen actief het zuurstofgehalte in de vijver te verbeteren. Dat gebeurt door water uit de vijver te pompen en via een spuitlans weer de vijver in te spuiten, een soort fontein.”

Maandagmiddag liet een woordvoerster van Vechtstromen weten dat het probleem nog niet is opgelost. Ook zondag- en maandagmorgen werden dode vissen uit de vijver gehaald. „We houden het goed in de gaten, we halen de dode vissen meteen weg.”

Flinke bui
Zolang het nodig is blijft Vechtstromen het water ‘verversen’. Hoe lang het nog duurt voordat het zuurstofgehalte in de vijver weer op peil is kan de woordvoerster niet zeggen. „We hopen op lagere temperaturen en een flinke bui.”

Ook de vissen in de Koksvijver in de Sterrenbuurt hadden het vorige week moeilijk. „Maar daar hebben ze het warme weer overleefd.”

Droogte
Vissterfte komt in de zomer vaker voor. Bij aanhoudende droogte staat er door gebrek aan aanvoer, verdamping en een lagere grondwaterstand, minder water in de vijver dan normaal. Zo warmt het oppervlaktewater eerder op en daalt het zuurstofgehalte. Ook algen zijn debet aan het zuurstoftekort. Hoe meer algen, hoe minder zuurstof er overblijft voor de vissen.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
74'
0-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2869 stemmen