Volledig scherm

Tips | Zo maak je ook midden in Enschede je eigen vlindertuin

ENSCHEDE - Zoals te zien bij museum de TwentseWelle in Enschede, is het heel goed mogelijk om in je tuin een eigen vlinderhoekje aan te leggen of zelfs een heuse vlindertuin te creëren. Hieronder een paar tips.

Als locatie volstaat een beschut warm hoekje in de tuin. Vlinders houden van warmte, weinig wind en nectarplanten. Die laatste zijn in een beetje tuincentrum in overvloed te koop.

Absolute topper is de vlinderstruik die in de maanden juli en augustus overvloedig bloeit (zie onderstaande foto).

Verder zijn ijzerhard (verbena), lavatera, heemst, agastache, aster, gaura, liatris, en niet te vergeten de hemelsleutel prachtige aanvullingen voor de vlinderdis.

Volledig scherm

Een nieuwkomer die moeilijk verkrijgbaar is in in de tuincentra is de kogelbloem (cephalanthus occidentalis). Plant die op een vochtige plek in je tuin en de vlinders zullen er dankbaar gebruik van maken.

Volledig scherm

Ben je helemaal weg van vlinders en wil je alle stadia meemaken dan is het te overwegen om waardplanten in de tuin te zetten. Heel eenvoudig is om brandnetels in bijvoorbeeld een speciekuip te planten. Vlinders als kleine vosjes gebruiken die planten om eitjes op af te zetten , de rupsen vreten ze op en hangen zich als poppen op aan de bladeren. Vervolgens verschijnen op mooie warme dagen wolken van vlinders in je tuin.

Loes Schippers van TwentseWelle vertelt in onderstaande reportage van TV Enschede FM meer over de vlinderfabriek in het Enschedese museum.

Volledig scherm
De steeds vaker voorkomende koninginnenpage © Thinkstock

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (10%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (76%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (14%)
744 stemmen