Volledig scherm
Stefano Stramigioli, hoogleraar Advanced Robotics bij de UT, draagt de verantwoordelijkheid voor de wetenschappelijke kant van de samenwerking © Emiel Muijderman

TNO samen met Universiteit Twente aan de slag op gebied van robotica

ENSCHEDE - De vestiging in Enschede werd in 2014 gesloten, maar door samenwerking met de Universiteit Twente in het nieuw opgerichte Joint Innovation Center for Interaction Robotics, kortgezegd I-Botics, zal onderzoeksinstituut TNO toch weer in de regio actief worden.

CEO Paul de Krom en COO Jos Keurentjes van TNO en Ed Brinksma, Rector Magnificus, en Victor van der Chijs, voorzitter CvB, van de UT tekenden dinsdagochtend een verklaring waarmee een nauwere samenwerking in kennisuitwisseling tussen onderzoeksinstellingen en de industrie start.

Praktische robotica
In het open innovatiecentrum I-Botics wordt programmatisch onderzoek gedaan, met als doel praktische gerobotiseerde innovaties en applicaties te ontwikkelen die bijvoorbeeld een veilige werkomgeving mogelijk maken of fysiek zwaar werk verlichten. In de komende maanden werken beide partijen samen met relevante partners in het veld aan het detailleren van een ontwikkelprogramma.

Onderzoeksfaciliteiten
Naast een samenwerkingsverband realiseren de TNO en UT ook bijbehorende onderzoeksfaciliteiten waar robots getest kunnen worden. “Robots wil je het liefst inzetten voor gevaarlijke of moeilijke taken. Voordat deze in de werkomgeving kunnen worden ingezet, moeten de robots getest worden in een realistische omgeving. Deze testomgeving ontbreekt nog voor veel industrieën", aldus Arjen de Jong, Senior Business Developer bij TNO. Hij zal de zakelijke kant van de samenwerking op zich nemen. Stefano Stramigioli, hoogleraar Advanced Robotics bij de UT, draagt de verantwoordelijkheid voor de wetenschappelijke inhoud.

 

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (12%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (20%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
1684 stemmen