Volledig scherm
Tot nu toe werd alleen gebruik gemaakt van vaste camera’s in de binnenstad van Enschede. © Rikkert Harink

Toezicht in binnenstad Enschede met verplaatsbare camera’s

ENSCHEDE - In het centrum van Enschede kan elke passant altijd en overal in gaten worden gehouden.
 

Flexibele camera’s worden ze genoemd. Bij de handhaving van de openbare orde gaan politie en gemeente gebruik maken van verplaatsbare camera’s. Zo kunnen verdachte situaties vanuit meerdere hoeken worden bekeken, hetgeen de pakkans van daders ook verhoogt. De benodigde wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is al afgerond.

Dit betekent dat personen die zich in de binnenstad begeven op elk moment en op elke plek in de gaten kunnen worden gehouden. Tot nu toe was cameratoezicht alleen mogelijk door gebruik te maken van vaste camera’s. Deze zijn bedoeld om voor een langere periode op aangewezen locaties aanwezig te blijven. In Enschede van deze vorm van cameratoezicht al sprake op de Oude Markt en aanliggende straatjes en steegjes, Noorderhagen, Van Lochemstraat, Kruispunt de Graaff en omgeving, Wilminkplein en Stationsplein.

Ei van Ko

Cameratoezicht met behulp van flexibele camera’s wordt vooral als uitgelezen mogelijkheid gezien om de openbare orde tijdens zich verplaatsende overlast te handhaven. Behalve de gebieden waar nu al vaste camera’s hangen, wordt ook de directe omgeving van het Ei van Ko toegevoegd aan de lijst met plekken waar cameratoezicht geoorloofd is. Bij evenementen en demonstraties kan daarvan gebruik worden gemaakt. Naar verwachting zal dat in ieder geval gebeuren tijdens de jaarlijkse Oranjedagen.

Voor het aanwijzen van meer nieuwe gebieden voor het plaatsen van (verplaatsbare) camera’s bestaat op dit moment geen aanleiding. Wel noemt de gemeente het Van Heekplein als mogelijke toekomstige cameralocatie.

De gemeente kan niet zomaar flexibele camera’s inzetten. Daarvoor moet de APV, de regelgeving op gebied van openbare orde en veiligheid, worden aangepast. Burgemeester Onno van Veldhuizen, die veiligheid in zijn portefeuille heeft, gaf inmiddels toestemming.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (71%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1235 stemmen