Volledig scherm
CDA-raadslid Ben van Veen met de 'vergeten' gemeentevlag. © Emiel Muijderman

Trots op Hengelo? Laat gemeentevlag wapperen!

HENGELO - CDA-raadslid Ben van Veen wil de ‘vergeten’ gemeentevlag weer trots zien wapperen in Hengelo

Het gemeentewapen, met bijenkorf en korenschoof, zullen de meeste Hengeloërs nog wel herkennen. Maar hoe de gemeentevlag eruit ziet? De blauwwitte vlag is volledig in onbruik geraakt. Ook bij de gemeente zelf. Maar als het aan CDA-raadslid Ben van Veen ligt, komt daar verandering in. „Een beetje chauvinisme, daar is toch niks mis mee!?”

Trots

Het idee borrelde deze zomer spontaan bij hem op. Van Veen was met z’n gezin op vakantie in Harderwijk. Overal zag hij daar de gemeentevlag wapperen. „Harderwijkers zijn trots op hun stad. En dat dragen ze uit, met de vlag in de mast.” Dat zette hem aan het denken. „Waarom zie ik in Hengelo nooit vlaggen wapperen? Dat zouden wij ook moeten doen.”

Hij nam zich voor om zelf het goede voorbeeld te geven. „Ik ben heel trots op Hengelo. En dat wil ik laten zien.” Maar hoe kom je aan zo’n gemeentevlag? In Harderwijk is die te koop bij de gemeente zelf, voor een zacht prijsje. Maar in Hengelo? „Je kunt er wel eentje bestellen via internet. Maar waarom niet via de gemeente? Die zou ze gewoon in eigen beheer kunnen verkopen. Of via Bureau Hengelo.”

Zoeken

Van Veen gooide maar eens een balletje op bij de gemeente. Een ambtenaar ging voor hem op zoek en vond voor hem ergens in de krochten van het stadhuis nog een exemplaar van de blauwwitte gemeentevlag. „Een gebruikte. Er zitten wel wat vlekjes op. Maar ik ben er evengoed blij mee.”

Binnenkort steekt hij de vlag uit. „In de garage had ik nog een vlaggenstok liggen. Ik moet alleen nog een houder kopen, voor aan het huis.” Maar het liefst zet hij een vlaggenmast in de tuin. „Zo eentje van 3, 4 meter. Als je het doet, moet je het goed doen.”

Navolging

Het CDA-raadslid hoopt dat zijn voorbeeld navolging krijgt. „Als de mensen in Hengelo massaal de gemeentevlag laten wapperen, is mijn missie geslaagd.” De gemeente zou daar een steentje aan kunnen bijdragen. De burgemeester, wethouders, raadsleden en ambtenaren voorop. „Want dat zijn de ambassadeurs van de gemeente. Die moeten uitdragen dat ze trots zijn op hun stad.” Nu krijgen vertrekkende raadsleden nog een horloge als afscheidscadeau. Van Veen: „Ik ga de burgemeester vragen om vertrekkende raadsleden een vlag te geven in plaats van een horloge.”

Van Veen komt zelf van oorsprong uit Ermelo. „Maar m’n vrouw is geboren en getogen Hengelose. Een hunkertukker. Ze wilde heel graag terug.” In het begin was hij best ‘een beetje sceptisch’, geeft hij eerlijk toe. „Het was wel even wennen.”

Perfect

Inmiddels wonen ze hier twaalf jaar en voelt hij zich ‘helemaal Hengelo’. Waarom hij zo trots is op z’n stad? „Hengelo heeft de perfecte schaal. Dat gezellig dorpse in combinatie met de faciliteiten die bij een stad horen. Alles binnen handbereik. We hebben fantastische voorzieningen en tegelijkertijd wonen we in het groen. The best of both worlds. Het sociale beleid is dik in orde en we hebben toffe inwoners.”

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (15%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (49%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
3271 stemmen