Volledig scherm
foto ter illustratie. © Thinkstock

Tukkers redelijk netjes op de weg: in 2015 'slechts' 36 verkeershufters

ENSCHEDE - In onze regio werden vorig jaar 36 weggebruikers op cursus gestuurd wegens bijvoorbeeld te hard rijden, bumperkleven en door rood rijden. Dat is relatief weinig, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid.

Het CBR inventariseerde het aantal keren dat een Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer werd opgelegd. Die EMG wordt opgelegd als een weggebruiker tijdens één rit minstens twee verkeersovertredingen maakt.

Groningers grootste 'hufters'
Groningers blijken de grootste verkeershufters, met 15 cursussen per 100.000 inwoners van 18 jaar en ouder in 2015. Op de tweede plaats staat Noord-Holland met 13. Overijssel staat van alle provincies op plaats acht, met 7,5 cursussen per 100.000 volwassen inwoners. Twente scoort met 7,3 iets beter dan het provinciaal gemiddelde.

Grote verschillen
Opmerkelijk is dat er per jaar grote verschillen zijn in het aantal opgelegde EMG’s per gemeente. In Enschede bijvoorbeeld waren het er vorig jaar liefst 15, terwijl het in 2014 slechts één keer voorkwam. De politie heeft daarvoor geen verklaring. Volgens woordvoerster Esther Naber is het waarschijnlijk toeval. „Er zijn geen extra controles geweest die dit kunnen verklaren.”

Gemeten over drie jaar (sinds 2013) blijken de grote steden, waar het verkeer ook drukker is, de meeste verkeershufters te tellen: Enschede 20, Hengelo 15 en Almelo 14. Helemaal onderaan staan Oldenzaal en Losser, met elk slechts één opgelegde EMG in drie jaar tijd.

De cijfers zijn ook uitgesplitst op postcodeniveau. Daaruit blijkt dat acht wijken in de streek er negatief uitspringen. In Stadsveld-Zuid (Enschede), Groot Driene Zuid (Hengelo), Maardijk (Almelo) en Oosteinde en Slot (Vriezenveen) werd sinds 2013 vier keer een EMG uitgedeeld, in Sint Annabrink (Delden), Velve-Lindenhof (Enschede), Nijverheid (Hengelo) en Dijkstraat e.o. (Almelo) drie keer.

Achterhoekers voorbeeldig
De noordoostelijke Achterhoek is qua verkeersgedrag voorbeeldig. In 2015 werd in de gemeenten Berkelland, Aalten, Oost Gelre en Winterswijk slechts één keer een EMG opgelegd. Dat is 0,97 keer per 100.000 inwoners van 18 jaar en ouder. Over drie jaar gemeten kwam het negen keer voor, het vaakst in Aalten en Berkelland.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1450 stemmen