Volledig scherm
© RGB Stock

Tukkers sjoemelen met duizenden liters diesel

ENSCHEDE/ALBERGEN - De FIOD verdenkt een zevental Twentenaren van faillissements- en tankpasfraude. Zo zag oliereus BP 100.000 liter diesel niet betaald worden.

Bij invallen op zeven adressen in Enschede, Glanerbrug, Albergen en Amsterdam heeft de fiscale opsporingdienst FIOD de afgelopen week goederen en administraties in beslag genomen. In een luxeappartement in Amsterdam had de aanhouding plaats van de twee hoofdverdachten, de Enschedeërs Tjeerd M. en Bart S. Ze worden in verband gebracht met de besloten vennootschap Bordeschwein, oorspronkelijk eigendom van varkensfokker Richard Oude L. uit Geesteren, die in 2012 zijn boerderij verkocht en nu in Albergen woont.

Busje
De hoofdverdachten namen de ‘lege’ bv Bordeschwein van Oude L. over en bestelden op grote schaal goederen, die niet werden betaald. En er werd in korte tijd meer dan 100.000 liter diesel getankt op naam van de bv. De verdachten reden, naar verluidt, rond in een busje met daarin grote olietanks. De diesel werd vervolgens op de zwarte markt verkocht. Oliemaatschappij BP werd hierdoor gedupeerd. Toen het faillissement vorig jaar maart werd uitgesproken bedroeg de totale schuldenlast van Bordeschwein 195.000 euro.

Windhappers
De hoofdverdachten Tjeerd M. en Bart S. worden als zogenoemde ‘windhappers’ gezien: mannen met veel bezit, terwijl ze op papier nauwelijks inkomen hebben. Hetzelfde geldt voor de Enschedeër Pieter K. De bewoner van de Alphatoren in Enschede haalde begin deze week al het nieuws toen hij zijn Porsche - overigens eigendom van een leasemaatschappij - op een autotransporter zag worden afgevoerd. Die inbeslagname hield, zo blijkt nu, verband met deze fraude-affaire.

Gesjoemel
De kwestie werd bij de fraudedesk van het Openbaar Ministerie aanhangig gemaakt door Wouter Weenink, curator in het faillissement van varkensfokker Richard Oude L. Hij vermoedde gesjoemel met Bordeschwein. De vennootschap stond op naam van de dochter van Oude L. maar haar vader gaf zelf feitelijk leiding aan het bedrijf, zo schrijft Weenink in het faillissementsverslag, dat hij recent naar de rechtbank stuurde.

Handel in lege vennootschappen
Volgens betrouwbare bronnen verkocht de varkensfokker de lege bv Bordeschwein na bemiddeling van Marcel H. uit Geesteren. Deze Marcel H. had in Almelo een kantoor dat handelde in lege vennootschappen. H. werd vorig jaar nog veroordeeld wegens faillissementsfraude en zit momenteel vast. Mikel L. uit Enschede, in het verleden actief als handelaar in kozijnen en dakkapellen, fungeerde vervolgens als katvanger en werd bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als nieuwe bestuurder van Bordeschwein.

Officier van justitie Wim Bollen bevestigt de invallen en de verdenkingen, maar wil verder niet in detail treden. Volgens Bollen zijn alle verdachten weer op vrije voeten.

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
90'
0-4
sc HeerenveenHEE
away logo

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1558 stemmen