Volledig scherm
Turks theehuis Kenebek © Annina Romita

Turken in Twente zien toe hoe een staatsgreep tot chaos leidt in hun vaderland

HENGELO - Adem Odabas van Café Kelebek kijkt naar het laatste nieuws van tv-zender TRT 1, het eerste kanaal van de Turkse staatstelevisie. „Het is voor ons namelijk ook de vraag wat er nu precies aan de hand is”, zegt hij.

Omringd door vrienden en collega’s zit Odabas sinds vrijdagavond aan de buis gekluisterd. Hij vertelt over de politieke partijen die vrijwel allemaal een eigen tv-zender hebben en het nieuws elk op hun eigen manier brengen. „We weten niet meer wat we wel of niet moeten geloven.” Het is wel duidelijk dat het een couppoging van formaat is. TRT 1 meldt dat er 161 doden en 1.440 gewonden zijn. Daarnaast zijn er zo’n 2.840 militairen opgepakt. Dat laatste is volgens de uitbater alleen maar goed, want nu is het leger gezuiverd.

Actie tegen Erdogan
Een korte geschiedenisles volgt. Over de eerdere drie staatsgrepen in Turkije, over de loyaliteit aan voormalige grootmachten in het leger, over democratie en over de groei die het land doormaakt. „Wat je nu ziet is een actie tegen Erdogan”, concludeert Odabas. De Turkse bevolking is volgens hem wel tevreden: blij met de economie en het herstel en de aanleg van wegen en gebouwen. „Zo’n 20 tot 30 procent is ontevreden over de regering en de gekozen leider. En toch steunen ze het democratische systeem.”

Theaterspel
Anderen noemen de staatgreep daarom een groot theaterspel opgevoerd door politieke grootmachten. „Als het een echte staatsgreep was geweest, dan hadden ze daar ook geen internet en tv meer gehad”, zegt een man van Turkse komaf even verderop bij een winkelcentrum.

Vakantie naar Izmir
Uitlatingen die betrekking hebben op de politiek in Turkije worden liever anoniem gedaan. Onder de bijna 12.000 Turken in deze regio wordt alleen met grote omzichtigheid over politiek gesproken. „Natuurlijk zijn we geschrokken dat zoiets gebeurt, maar als je de beelden vaker bekijkt, dan weet je dat er iets niet klopt.” En een ‘theaterspel’ weerhoudt deze man er niet van om volgende week naar Turkije op vakantie te gaan. „Ik ga met een gerust gevoel naar Istanbul.” De verwachting is dat de chaos aan het eind van de week wel weer over is. „Onze vakantie naar Izmir gaat daarom ook gewoon door”, zegt een andere man, die over twee weken met zijn gezin in de auto stapt. „Deze staatsgreep is een politiek spel voor Amerika.” Verdere uitspraken doet hij liever niet. „Onze schotel is kapot, dus we zijn afhankelijk van het Nederlandse nieuws en we weten nu ook nog niet alles.” Desondanks is er geen enkele twijfel over de aanstaande vakantie. „Het is vreselijk, maar op dit moment kan er overal wat gebeuren.”

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (33%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (59%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (8%)
3154 stemmen