Volledig scherm
Clubsecretaris en vlieginstructeur René Kalsbeek, zijn dochter Marlous en clubvoorzitter Marcel Davids (vanaf links) voor een van de shelters. © Annina Romita

Twentsche Zweefvliegclub blij met nieuw onderkomen op vliegveld

ENSCHEDE - Met drie F-16shelters als stalling voor de zweefvliegtuigen en een clubhuis met een bijzondere luchtvaarthistorie heeft de Twentsche Zweefvliegclub het na een gedwongen verhuizing weer goed voor elkaar.

In de noordoosthoek van het voormalige vliegveld Twente heeft de 85 leden tellende zweefvliegclub nu haar terrein. Het wordt gehuurd van vliegveldontwikkelaar ADT. Er is een grasstrip van 1.000 meter, er zijn twee voertuigen met lier en er is een werkplaats ingericht in een van de shelters waarin jaren de gevechtsvliegtuigen van de militaire basis stonden gestald. In het huidige clubhuis bivakkeerden de vliegers van de Quick Reaction Alert (QRA). “Binnen een paar minuten waren ze in de lucht als er wat aan de knikker was,” aldus voorzitter Marcel Davids en secretaris René Kalsbeek.

Evenementen
De in 1925 opgerichte Twentsche Zweefvliegclub moest weg uit de vertrouwde hangar 16, nabij de verkeerstoren, en op die locatie ook het clubhuis opgeven. De reden: Jan van Eck kocht op en rond die plek 50 hectare vliegveld om er een evenementenlocatie van te maken. Uiteindelijk hebben de zweefvliegers geen spijt van hun verhuizing.

Honderd klussen
Hoewel de Twentsche Zweefvliegclub redelijk gesetteld is, is er nog wel een lijst van ruim honderd klussen die op het nieuwe veld geklaard moeten worden. Voornemen is ook nog de strip met 200 meter te verlengen, tot 1.200 meter. Daarvoor moet echter een gebouwtje worden gesloopt. "En we willen dolgraag van 85 naar 110 leden", vertelt Davids. "De club vergrijst. Ruim 100 leden zou beter zijn voor onze exploitatie. Wie denkt dat zweefvliegen peperduur is, vergist zich. Een lidmaatschap bij ons kost 1.000 euro per jaar."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
EINDE
0-4
sc HeerenveenHEE
away logo

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1563 stemmen