Volledig scherm
© Thinkstock

Twentse club op Gülen-lijst al opgeheven

ENSCHEDE - De Vereniging van Twentse Ondernemers TIAD staat op een ‘zwarte lijst’ die het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi dinsdag heeft gepubliceerd. De club zou banden hebben met de Gülen-beweging, die door de regering Erdogan als staatsgevaarlijk wordt gezien. De vereniging bestaat echter al niet meer.

TIAD was één van de regionale afdelingen van HOGIAF, een landelijke federatie van ondernemersverenigingen voor allochtone ondernemers. Voorzitter Ahmet Taskan van HOGIAF: „Wij hebben net dit voorjaar besloten de regionale afdelingen op te heffen en als één landelijke vereniging op te treden. Dat is minder bureaucratisch en minder omslachtig. Maar blijkbaar is dat nog niet doorgedrongen tot de pers in Turkije.”

Klein deel opgestapt
Taskan erkent zelf een Gülen- aanhanger te zijn: “Maar dat zegt niets over onze vereniging. Daar speelt politieke overtuiging geen rol. Maar volgens het Erdogan-regiem kun je niet neutraal zijn. Omdat ik mijn overtuiging heb, maken ze nu de hele vereniging verdacht. ” Taskan zegt dat een klein deel van de Turkse leden de afgelopen weken is opgestapt omdat ze niet met de Gülen-beweging geassocieerd wil worden.

Niet aan politiek
Ook de stichting Ebru in Hengelo staat op de zwarte lijst. De vrijwilligersorganisatie zet zich in voor ‘emancipatie, scholing en integratie’ en is geïnspireerd door de denkbeelden van Fethullah Gülen. Voorzitter Mustafa Aydin: „Maar dat betekent niet dat wij bestempeld kunnen worden als politieke aanhangers van Gülen. Wij doen helemaal niet aan politiek. Ik vind het maar raar dat we op deze lijst staan.”

Kort na de mislukte staatsgreep zou een bestuurder van Ebru telefonisch bedreigd zijn. Aydin wil daar niets over zeggen.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1605 stemmen