Volledig scherm
© Thinkstock

Twentse Turken worden geïntimideerd en doen aangifte

De ongekende zuivering waarmee president Erdogan zich in Turkije van zijn politieke tegenstanders ontdoet, trekt ook hier diepe sporen in de Turkse gemeenschap.

Vooral de aanhang van schrijver en prediker Fethullah Gülen, die door Erdogan als brein van de staatsgreep is bestempeld, voelt zich bedreigd.

Gülen telt in Twente naar schatting 250 sympathisanten. Enkelen meden voor het vrijdagavondgebed hun eigen moskee en weken uit naar de Marokkaanse moskee in Enschede.

Dreigementen
Er is angst. De voorzitter van de stichting Ebru in Hengelo is telefonisch bedreigd. Hij kon zich maar beter niet in zijn ‘eigen’ moskee laten zien, was ongeveer de strekking. De stichting bevestigt het dreigement, maar zwijgt er verder over om geen olie op het vuur te gooien. Er is wel aangifte gedaan.

De politie Twente bevestigt dat er uit de Turkse gemeenschap meldingen zijn van dreiging, maar kan niet zeggen hoeveel. „We houden de situatie scherp in de gaten. We doen alles om spanning te voorkomen”, meldt een zegsman.

Op sociale media als Twitter en Facebook gaan lijsten rond met daarop bedrijven en instellingen die ‘pro-Gülen’ zouden zijn. Daaraan is een oproep gekoppeld om die te boycotten. Er staan ook Twentse namen op. Educatief Centrum De IJssel in Almelo wordt uitgemaakt voor ‘landverraders’.

'Honden'
Ook zijn er talrijke tweets van Twentse Erdogan-aanhangers met een dreigende toon: ‘Kom niet naar onze gebedshuizen’. ‘Gülenisten’ worden - in het Turks - uitgescholden voor ‘honden’ en erger.

De gebeurtenissen in Twente passen in een landelijk beeld. Een dieptepunt was gisteren de oproep van Turkse ondernemers in Arnhem om de stad te zuiveren van Gülen-aanhangers. In Westervoort sloot een Turks partycentrum zijn deuren voor Gülen-sympathisanten. „Ik wil die mensen niet hebben”, zei de eigenaar.

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (18%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (50%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (33%)
240 stemmen