Volledig scherm
© Thinkstock

Twentse Turken worden geïntimideerd en doen aangifte

De ongekende zuivering waarmee president Erdogan zich in Turkije van zijn politieke tegenstanders ontdoet, trekt ook hier diepe sporen in de Turkse gemeenschap.

Vooral de aanhang van schrijver en prediker Fethullah Gülen, die door Erdogan als brein van de staatsgreep is bestempeld, voelt zich bedreigd.

Gülen telt in Twente naar schatting 250 sympathisanten. Enkelen meden voor het vrijdagavondgebed hun eigen moskee en weken uit naar de Marokkaanse moskee in Enschede.

Dreigementen
Er is angst. De voorzitter van de stichting Ebru in Hengelo is telefonisch bedreigd. Hij kon zich maar beter niet in zijn ‘eigen’ moskee laten zien, was ongeveer de strekking. De stichting bevestigt het dreigement, maar zwijgt er verder over om geen olie op het vuur te gooien. Er is wel aangifte gedaan.

De politie Twente bevestigt dat er uit de Turkse gemeenschap meldingen zijn van dreiging, maar kan niet zeggen hoeveel. „We houden de situatie scherp in de gaten. We doen alles om spanning te voorkomen”, meldt een zegsman.

Op sociale media als Twitter en Facebook gaan lijsten rond met daarop bedrijven en instellingen die ‘pro-Gülen’ zouden zijn. Daaraan is een oproep gekoppeld om die te boycotten. Er staan ook Twentse namen op. Educatief Centrum De IJssel in Almelo wordt uitgemaakt voor ‘landverraders’.

'Honden'
Ook zijn er talrijke tweets van Twentse Erdogan-aanhangers met een dreigende toon: ‘Kom niet naar onze gebedshuizen’. ‘Gülenisten’ worden - in het Turks - uitgescholden voor ‘honden’ en erger.

De gebeurtenissen in Twente passen in een landelijk beeld. Een dieptepunt was gisteren de oproep van Turkse ondernemers in Arnhem om de stad te zuiveren van Gülen-aanhangers. In Westervoort sloot een Turks partycentrum zijn deuren voor Gülen-sympathisanten. „Ik wil die mensen niet hebben”, zei de eigenaar.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2958 stemmen