Volledig scherm
© ANP

Uitingen Twente-supporters richting Van Oostveen niet strafbaar

ENSCHEDE - Voormalig KNVB-bestuurder Bert van Oostveen noemde de bedreigingen door supporters van FC Twente afgelopen zaterdag in NRC de ‘meest pregnante’ waar hij mee te maken kreeg, maar de politie heeft geen echte risico’s waargenomen.

Volgens de politie is er nooit sprake geweest van strafbare uitingen door supporters van FC Twente richting voormalig bestuurder van de KNVB Bert van Oostveen. „Er zijn wel uitingen bekeken, maar er bleek geen sprake van een risico voor de veiligheid”, zegt woordvoerster Chantal Westerhoff. 

Frustraties
De politie Oost-Nederland bevestigt dat er ook geen supporters van de Enschedese club meer worden onderzocht en dat er geen aanhoudingen zijn verricht. Wel is er contact geweest met een supporter die op sociale media uitlatingen plaatste tegen Van Oostveen. „Maar daar is geen vervolg op gekomen. De uitingen bleken geen strafrechtelijke bedreigingen, maar frustraties en emoties.”

Onmenselijke druk
Van Oostveen verklaarde ‘onmenselijke druk’ te hebben ervaren als gevolg van bedreigingen door supporters. Supporters van FC Twente hadden het op de bestuurder gemunt na de dit voorjaar steeds zeker lijkende degradatie van de club.

In het interview verklaarde Van Oostveen in mei door de politie te zijn gebeld met de mededeling dat zijn vrouw en kinderen de koffers moesten klaarzetten vanwege bedreigingen. In dat geval ging het niet om bedreigingen door supporters van FC Twente, zegt de politie.

Drie keer aangifte
De bondsbestuurder, die vorige maand afscheid nam, deed naar eigen zeggen drie keer aangifte bij de politie. „Vanwege uitlatingen op sociale media”, zegt zijn woordvoerder Hans van Kastel. „In dat geval gaat het dus niet per definitie om supporters van FC Twente.” Voorlichtster Ellen de Heer van de politie Midden-Nederland bevestigt dat er aangifte is gedaan, maar ook in dit geval bleek er geen sprake van strafbare feiten. Welke uitingen zijn onderzocht, wil de politie niet zeggen. Wel bevestigt De Heer dat er geen aanhoudingen zijn verricht.

Gevoel
De politie benadrukt, net als de voetbalbond, dat er een verschil bestaat tussen strafbare bedreigingen en het gevoel van bedreiging. „Van Oostveen had bepaalde uitingen natuurlijk wel als een bedreiging kunnen voelen”, zegt Westerhoff. „Maar voor ons was er geen reden om verder onderzoek te doen.”

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (25%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (57%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (18%)
269 stemmen