Volledig scherm
© Ivo Kruger

Universiteit Twente verbindt techniek en samenleving

ENSCHEDE - De Universiteit Twente poetst haar profiel op en legt meer nadruk op het menselijke aspect. Want technisch vernuft krijgt met een menselijk kant meer betekenis.

Neem de Pokémonrage. Die heeft volgens hoogleraar en decaan Theo Toonen van de faculteit BMS in de Verenigde Staten inmiddels een eerste slachtoffer geëist.

Pokémon
„Iemand is doodgeschoten, omdat hij achter Pokémon aanjoeg. Mensen steken wegen over. Ze leggen het verkeer lam. Alleen al vanwege de Pokémon.” Hij wil er maar mee zeggen; technisch vernuft leidt tot innovatieve producten, waar de samenleving iets mee moet. De universiteit wil een plek zijn waar technologie en samenleving elkaar ontmoeten. Aan de UT kleeft het imago van puur technische universiteit. Het zijn de eerste twee woorden van de slogan High Tech Human Touch, die te veel blijven hangen.

Menselijk aspect
De Universiteit Twente wil nu het menselijke aspect meer benadrukken. En meer aandacht geven nadruk leggenaan de maatschappelijke gevolgen van techniekHet profiel aanscherpen richting de maatschappelijke relevantie. Er wordt een nieuw profiel en programma ontwikkeld.k. Niet alleen de technologie, maar ook de rol van technologie in de samenleving moet centraal komen te staan.

Trendbreuk
Dit is een trendbreuk voor de universiteit. De UT begon als puur technische universiteit, ook in de naam. Pas later kwamen bestuurskunde en andersoortige studies erbij. De ontwikkeling van de sociale wetenschappen had in de latere jaren mede tot doel om het totaal aantal studenten op de krikken. Dat laatste is in elk geval goed gelukt. Behavioural, Management and Social Sciences (BMS) met onder meer de studies psychologie, communicatiewetenschappen, bestuurskunde en technische bedrijfskunde telt van alle vijf faculteiten de meeste studenten. Dat is al jaren zo.

Op een totaal van 9650 UT-studenten stonden er op 1 oktober 2015 3590 ingeschreven bij BMS. De tweede faculteit in grootte is Technische Natuurwetenschappen met 2010 studenten.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (71%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1211 stemmen