Volledig scherm
© Lars Smook

Update | AkzoNobel in Hengelo: 43 lekkages sinds 1994

HENGELO - Sinds 1994 zijn er bij AkzoNobel in totaal 43 lekkages geweest in het horizontale netwerk van het bedrijf. Het gaat om lekkages van pekel, brak water en kalk/gipsmengsel. Er is geen overzicht van olielekkages.

Per jaar varieert het aantal lekkages van nul tot acht. Eerder was al bekend geworden dat de er sinds 2014 gemiddeld tien lekkages waren, maar dat was inclusief olielekkages en lekkages van bijvoorbeeld koelvloeistof in de fabriek.

Onduidelijkheid over olielekkages
Omdat het historisch overzicht van AkzoNobel alleen de horizontale leidingen betreft, blijft het onduidelijk of er ook olielekkages zijn geweest. Olielekkages doen zich normaliter alleen voor in verticale leidingen naar de zoutholtes.

Verontreiniging
In een gespreksverslag van een overleg op 2 mei 2013, tussen het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), AkzoNobel en de gemeenten Enschede en Hengelo, meldt AkzoNobel overigens zelf dat in 2009 een olieverontreiniging bij boorput 241 is gemeld aan SodM. Volgens een woordvoerder van AkzoNobel gaat het om een geringe verontreiniging van een paar liter olie, die een werknemer per ongeluk had laten weglopen.

Verscherpt toezicht
AkzoNobel heeft het historisch overzicht gemaakt heeft op grond van de eigen archieven en die van de overheid. Om de lijst is enkele weken geleden nadrukkelijk gevraagd tijdens een informatiebijeenkomst van AkzoNobel over de lekkages bij het bedrijf. Die bijeenkomst werd gehouden nadat in juni bekend werd dat er sprake is van olielekkages in verticale leidingen en een grote zoutwaterlekkage in een horizontale leiding. Sindsdien staat AkzoNobel onder verscherpt toezicht van SodM en doet justitie een strafrechtelijk onderzoek.

'Lekkages uitbannen'
,,In de informatiebijeenkomst is gevraagd om een historisch overzicht van lekkages in de horizontale leidingen”, reageert AkzoNobel op de vraag waarom er geen overzicht is van olielekkages. Het bedrijf zegt de ambitie te hebben om lekkages volledig uit te bannen. ,,In het verleden is aangetoond dat dat ook mogelijk is”, is de toelichting.

,,Na een stijging in 2014 zijn aanvullende maatregelen genomen die helaas onvoldoende zijn gebleken. Verdere intensivering van controle en onderhoud moeten eind 2017 tot ‘nul’ leiden.”

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1726 stemmen