Volledig scherm
Hoogleraar Sabine Siesling in haar toga © Rinus Baayens

UT heeft meest ingewikkelde toga van Nederland: 'Nergens zo zuinig op'

ENSCHEDE - Vandaag mogen ze weer uit de kast voor de opening van het academisch jaar, de toga's van de hoogleraren van de UT. De 'zwarte jurk' heeft voor de drager vaak emotionele waarde.

Oh zeker, bevestigt hoogleraar Sabine Siesling. "Het is een ceremonieel iets. Voor mij persoonlijk staat de toga voor wat ik heb bereikt in de academische wereld. En nog wil bereiken."

Nog afgezien daarvan: het kledingstuk is niet goedkoop. Siesling betaalde meer dan 1.200 euro. "Het is met afstand het duurste in mijn kast. Nergens ben ik zo zuinig op. Ik heb zelfs een speciale manier van vouwen als de toga meegaat in de koffer."

Ingewikkeld plooienpatroon
Elke universiteit in Nederland heeft zijn eigen toga. Die van de UT kenmerkt zich door een uiterst ingewikkeld plooienpatroon, zegt Herbert Karthaus van Toga Atelier Da Vince in St. Agatha. Hij kan het weten, want Karthaus is dé togamaker van de UT en kent alle toga's van Nederlandse universiteiten. Karthaus omschrijft de UT-toga als de meest bewerkelijke. "Het zijn al die plooien. Ze beginnen op een schouder, lopen op het rugpand in een cirkel door en eindigen op de andere schouder. Je moet precies goed uitkomen." Zijn bedrijf vervaardigde er zo'n 55 voor de UT.

Innovatief
Karthaus vindt het wel een mooie toga. "Dat ingewikkelde plooienpatroon verwijst wat mij betreft naar het technische karakter van de universiteit. De UT heeft voor innovatief weefsel gekozen. Scheerwol van hoge kwaliteit, maar niet warm. De stof ademt." De toga is afgezet met groene bies. Er hoort een zeskantige, zwarte fluwelen baret bij. Plus een witte bef.

Verhaal apart
Het ensemble moet keurig zitten en dat is een verhaal apart. De pedellen Wim Koehorst en Antoinette ten Veen van de UT zijn de ceremoniemeesters bij academische plechtigheden. Zij zien erop toe dat de hoogleraren er netjes bijlopen in de cortège, de stoet hoogleraren die de openingsbijeenkomst maandag opluistert. De pedellen lopen met de staf voorop. Daarna volgen, in vaste volgorde, onder anderen de rector magnificus, spreker van de dag, oud-rectoren en college van decanen.

Persoonlijke toga
"De toga's mogen niet over de vloer slepen. De juiste hoogte is 6 tot 8 centimeter boven de grond. Daar letten wij op", vertelt Antoinette ten Veen. Ze lacht. Ondanks de voorschriften voor toga's zijn er hoogleraren die een tikkeltje ondeugend iets persoonlijks aan hun toga laten toevoegen. Kiezen een bijzondere binnenvoering of laten een kledingstuk van een dierbare in de toga verwerken. "Eén UT'er heeft een baret met aan de binnenzijde de namen van voor hem belangrijke personen", zegt Karthaus.

Sabine Siesling heeft gewoon een rechttoe rechtaan toga, vertelt ze. "Ik ben heel nuchter. Vermoedelijk geldt dat voor veel van mijn collega's. De toga is van zichzelf al bijzonder genoeg."

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (51%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (35%)
2448 stemmen