Volledig scherm
© Universiteit Twente

UT krijgt 5,1 miljoen euro voor borstkankeronderzoek

ENSCHEDE – De Europese Unie geeft een internationaal onderzoeksconsortium, onder leiding van Universiteit Twente, 4,35 miljoen euro subsidie om een compleet nieuw apparaat te ontwikkelen voor de diagnose van borstkanker. De Zwitserse overheid is verantwoordelijk voor de rest van het subsidiebedrag dat een totaal maakt van 5,1 miljoen euro. 

Het apparaat moet de diagnose van borstkanker verbeteren, versnellen en moet ook toegankelijk zijn voor jongere vrouwen.

Huidige technieken
De huidige technieken om borstkanker op te sporen kampen met tekortkomingen. Het belangrijkste nadeel van de technieken is dat het niet altijd lukt om een tumor goed te onderscheiden van gezond weefsel of een ongevaarlijke afwijking met het gevolg dat er tumoren gemist worden en dat er onnodige, belastende biopsies moeten worden uitgevoerd. Het onderzoeksconsortium zal daarom een compleet nieuw apparaat ontwikkelen.

Droomapparaat
Projectleider Srirang Manohar noemt het apparaat, dat PAMMOTH is gedoopt, nu al een ‘droomapparaat’. ,,We werken met de beste partijen uit Europa samen aan dit prototype en betrekken artsen en patiëntenverenigingen actief bij het proces.”

Combinatie
PAMMOTH combineert de bestaande technieken en tilt beide tegelijkertijd naar een hoger niveau. Manohar: ,,De beelden van de twee subsystemen worden gecombineerd tot één geheel. Hierdoor heb je tegelijkertijd driedimensionale informatie over het optische contrast binnen de borst, maar ook over de anatomie en dat alles real time.”

Jaarlijks wordt bij meer dan 1,5 miljoen vrouwen ter wereld borstkanker geconstateerd; een half miljoen daarvan overlijdt aan de ziekte.

poll

Ex-accountant FC Twente krijgt tuchtklacht aan de broek

Ex-accountant FC Twente krijgt tuchtklacht aan de broek

  • Ik heb altijd gezegd dat we nog lang niets alles weten over het grote bedrog (46%)
  • Kunnen we nu ophouden over die crisis? Er is toch schoon schip gemaakt? (26%)
  • Laten we eerst afwachten of er een sanctie wordt opgelegd, voor we oordelen (28%)
740 stemmen