Volledig scherm
© Ivo Kruger

UT maakt zich zorgen over grote toestroom studenten

ENSCHEDE - De vier technische universiteiten, waaronder Universiteit Twente, bereiken hun taks. Ze kregen er de afgelopen jaren zo veel studenten bij dat collegezalen en laboratoria uitpuilen en er te weinig docenten zijn. Een studentenstop voor meer studies dreigt.

Universiteit Twente, TU Delft, TU Eindhoven en Wageningen University groeiden in tien jaar tijd van ruim 32.000 naar ongeveer 53.000 jonge wetenschappers. De bedoeling is dat dat aantal nog flink stijgt, alleen de technische universiteiten hebben nu al problemen om de toestroom het hoofd te bieden.

Loting
De universiteit wil de toelatingseisen strenger maken en alleen de beste buitenlandse studenten aannemen op het moment dat de overheid niet meer geld beschikbaar stelt dan op dit moment. "De industrie zit te springen om goed opgeleide technici en de instroom gaat eindelijk beter", reageert FME-voorzitter Ineke Dezentjé. Ze vreest dat bedrijven naar het buitenland vertrekken als ze hier niet voldoende personeel kunnen krijgen. 

Geldzaken
Volgens FME hebben de universiteiten te weinig gedaan om de groei aan te kunnen. De universiteiten zeggen achter de schermen al lang bezig te zijn om geld los te peuteren bij het ministerie van Onderwijs. Volgens het ministerie ontvingen de vier technische universiteiten in 2005 5500 euro per student per jaar. Voor afgelopen studiejaar was dat 6700 euro. Daarbovenop mochten ze een paar jaar geleden 33 miljoen verdelen. ,,Ik kan me niet voorstellen dat ze verrast zijn door de stijgende studentenaantallen. Ze wisten jaren geleden al dat dit eraan kwam", aldus Bussemaker. ,,Maar de kwaliteit van het onderwijs gaat voor alles, dus als ze de toestroom echt niet aankunnen en goed onderwijs niet kunnen garanderen, is een numerus fixus in ieders belang."


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (32%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (61%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (7%)
2728 stemmen