Volledig scherm
© Wim Corduwener

UT-onderzoeker: ‘Enschede: geef fietsers voorrang!’

ENSCHEDE - Enschede geldt als fietsstad en wil die titel de komende jaren verstevigen. Uitgaande van de eigen Fietsvisie moet het gebruik van de fiets tot 2020 groeien van 34 naar veertig procent. Adri Albert de la Bruheze (60), universitair docent techniekgeschiedenis aan de Universiteit Twente, zet vraagtekens bij de haalbaarheid van de Enschedese ambities.

Fietsers moeten volgens hem absolute voorrang krijgen. „Afgaande op historische ontwikkelingen in het Europese stedelijk fietsgebruik is dat wel een van de voorwaarde om het fietsen echt te stimuleren. Het beleid is nu halfslachtig. Primair gericht op auto’s en waarbinnen, zo is het idee, de fiets en het openbaar vervoer kan profiteren”, aldus de la Bruheze.

Fietsverkeer
Hij is een van de samenstellers van het onlangs verschenen Engelstalige boek Cycling Cities. Hierin wordt de ontwikkeling van het fietsverkeer in veertien Europese steden vanaf 1920 vergeleken en worden lokale overeenkomsten en verschillen verklaard.

Een van de onderzochte steden is Enschede, waar het fietsgebruik er nog steeds positief uitspringt. Maar Enschede heeft op dat gebied moeten prijsgeven.

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (47%)
  • Gezeur, die data zegt niks over mijn privéleven (20%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (32%)
99 stemmen